اثر ضد قارچی عصاره آویشن شیرازی و چویل بر قارچ عامل پژمردگی گوجهفرنگی، Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici، در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخصنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی-فارسی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی ناشی از Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici از مهمترین بیماریهای این محصول محسوب میشود. با توجه به خطرات زیست محیطی که ناشی از مصرف بیرویه سموم شیمیایی است، استفاده از روشهای غیرشیمیایی و طبیعی جهت کنترل عوامل بیماریزا، ضروری به نظر میرسد و لذا این تحقیق با هدف امکان سنجی استفاده از عصارههای گیاهی در مبارزه با بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی انجام شد. در این بررسی اثر ضدقارچی عصاره دو گیاه چویل Ferulago angulata و آویشن شیرازی Zataria multiflora بر قارچ Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici در آزمایشگاه و گلخانه مورد مطالعه قرار گرفت. غلظتهای 4/0، 8/0و 2/1 درصد از عصارههای مذکور به محیط کشت PDA اضافه شد و محیط کشت بدون عصاره به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. تاثیر عصاره آبی اندامهای هوایی این دو گیاه به تفکیک در جلوگیری از رشد میسیلیوم قارچ در محیط غذایی PDA در داخل تشتک پتری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصارههای به کار برده شده بر رشد این قارچ اثر بازدارندگی دارند که تأثیر عصارهی برگ آویشن شیرازی با غلظت 2/1 درصد بیشتر از برگ چویل ارزیابی گردید. در شرایط گلخانهای نیز تاثیر گیاهان مذکور با سه غلظت فوق در یک طرح کامل تصادفی بر پایه فاکتوریل با 12 تیمار انجام شد و شدت آلودگی با الگوی Ishikawa تعیین گردید. تیمارهای برگ آویشن شیرازی با غلظت 4/0، 8/0 و 2/1 درصد، برگ چویل با غلظت 2/1 و گل چویل با غلظت 8/0 و 2/1 درصد بهترین تیمارها در آزمایش گلخانهای ارزیابی شدند.
کلید واژگان
عصاره گیاهیکنترل
فوزاریوم
گوجهفرنگی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2013-12-221392-10-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
شاپا
2588-59362588-5421




