اثر اسید آسکوربیک روی برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه ریحان تحت سمیت آرسنیک
(ندگان)پدیدآور
یداللهی, پرویزاصغری پور, محمدرضاباقری, اکبرخیری, نوراللهامیری, ایوبنوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش اثر محلولپاشی گیاه ریحان با غلظتهای مختلف اسید آسکوربیک (صفر، 10 و 20 میلیمولار) بر درصد اسانس، آنزیمهای آنتیاکسیدانی، ترکیبات فنلی و تجمع آنها در اندامهای گیاه، تحت تأثیر تنش آرسنیک صفر (شاهد)، 40، 80 و 120 میلیگرم در کیلوگرم خاک با هدف ارزیابی تأثیر کاربرد اسید آسکوربیک بر کاهش سمیت آرسنیک در گیاهان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که اعمال تیمارهای ساده آرسنیک و محلولپاشی اسیدآسکوربیک بر تمامی صفات مورد بررسی به جزء گایاکول پراکسیداز تأثیر معنیدار داشتند. افزایش سطوح آرسنیک باعث کاهش 37/10 درصدی کلروفیل فلورسانس و افزایش 42/71 درصدی در آسکوربات پراکسیداز نسبت به شاهد گردید. برهمکنش اسید آسکوربیک و آرسنیک بر درصد اسانس، شاخص کلروفیل، کارتنوئید، کربوهیدرات، کاتالاز و پراکسیداز معنیدار شد. اسیدآسکوربیک بهخصوص در سطح 20 میلیمولار باعث بهبود پارامترهای اندازهگیری شده در تنش آرسنیک گردید. بیشترین درصد اسانس (50/1درصد)، شاخص کلروفیل (05/15) و کارتنوئید (96/7 میلیگرم بر گرم وزن تر) از تیمار محلولپاشی 20 میلیمولار اسید آسکوربیک در شرایط عدم تنش (شاهد) حاصل شد. همچنین بالاترین سطح اسیدآسکوربیک (20 میلیمولار) در شرایط تنش شدید آرسنیک (120 میلیگرم در کیلوگرم خاک) مقدار کربوهیدرات، آنزیم کاتالاز و پراکسیداز را بهترتیب 28/13، 75 و 84/53 درصد نسبت بهعدم محلولپاشی در شرایط تنش مشابه کاهش داد. بنابراین با استناد به یافتههای مطالعه حاضر و همچنین انجام تحقیقات تکمیلی میتوان محلولپاشی اسیدآسکوربیک را جهت بهبود رشد و کاهش تجمع آرسنیک در بافتهای مختلف ریحان بهصورت تجاری استفاده کرد.
کلید واژگان
گیاهان داروییتنش عناصر سنگین
مطالعه گلدانی
محلولپاشی
گیاهان دارویی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-05-211395-03-01
ناشر
دانشگاه بوعلی سیناسازمان پدید آورنده
کارشناسیارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، شهرکرد، ایراندانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
فارغالتحصیل کارشناسیارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد گرگان، گرگان، ایران
فارغالتحصیل کارشناسیارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
شاپا
2476-63212476-5651




