تأثیر باکتری های ریزوبیوم و محرک رشد گیاه بر عملکرد و اجزاء عملکرد لوبیا چیتی
(ندگان)پدیدآور
افشاری, علیصباغ پور, سیدحسینحاج سیدهادی, محمدرضااسدی رحمانی, هادی
نوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی تأثیر سویههای مختلف ریزوبیوم و باکتریهای محرک رشد گیاه بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه لوبیا چیتی، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابعطبیعی شهرستان همدان بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور A شامل باکتریهای Rhizobium legominusarum bv. Phaseoli در 4 سطح (Rb 147، Rb 114، Rb 116 و عدمآغشتگی) و فاکتور B شامل 4 سطح باکتریهای محرک رشد گیاه (Azospirillum lipoferum21، Azotobacter chroococcum5 ،Pseudomonas putida168 و عدم آغشتگی بذر) بود. نتایج نشان داد که سویههای مختلف ریزوبیوم و باکتری محرک رشد گیاه تأثیر معنیداری در سطح احتمال 1 درصد بر روی تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه و شاخص برداشت داشتند، اما اثر معنیداری بر روی تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه و ارتفاع بوته نداشتند. تلقیح گیاه با سویه ازتوباکتر به همراه ریزوبیوم Rb116 توانست 87/42 درصد تعداد غلاف در بوته بیشتری نسبت به شاهد تولید کند. بیشترین شاخص برداشت از تیمار سویه باکتری Rb116 بدون محرک رشد حاصل گردید که 57 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داشت. بیشترین عملکرد (3812 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تلقیح سویههای باکتری ازتوباکتر بههمراه باکتری Rb116 بود که موجب افزایش عملکرد 80 درصدی نسبت به تیمار بدون تلقیح بود.
کلید واژگان
ریزوبیومباکتری های محرک رشد گیاه
عملکرد دانه
اجزاء عملکرد
لوبیا چیتی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2013-05-221392-03-01
ناشر
دانشگاه بوعلی سیناسازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، تهراندانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، تهران
استادیار آزمایشگاه میکروبیولوژی خاک، موسسه خاک و آب کشور، کرج
شاپا
2476-63212476-5651



