بررسی خصوصیات اکولوژیکی گیاه چای کوهی (.stachys lavandulifolia Vahl) در رویشگاه های مرتعی غرب استان اصفهان
(ندگان)پدیدآور
سلیمانی میمند, فاطمهوهابی, محمدرضاکریمیان, وحیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زاگرس مرکزی ایران خاستگاه برخی از گونههای جنس استاخیس، یکی از بزرگترین جنسهای خانواده نعناعیان (Labiatae)، از جمله گونهی چای کوهی(Stachys lavandulifolia Vahl.) میباشد. گونهی چای کوهی گیاهی است به ارتفاع حدود 25 سانتیمتر با ساقه کرکدار و خزی که به گل آذین پشم گونه و الیافی دراز و خوشبو منتهی میشود. در منابع طب سنتی ایران وجهان، اثرات درمانی متعددی را به این جنس نسبت میدهند. هدف از این پژوهش مطالعه عوامل بوم شناختی گیاه چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl.) است تا علاوه بر شناخت خصوصیات اکولوژیکی این گیاه، در جهت حفظ و بهره برداری از آن گامی برداشته شود. به این منظور مشخصات اقلیمی، فیزیوگرافی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک گیاه در رویشگاههای آن در منطقه غرب استان اصفهان بررسی شد. نتایج نشان داد که این گونه در مناطق با بارندگی متوسط سالانه 8/372میلی متر، میانگین متوسط درجه حرارت سالانه 2/10 درجه سانتیگراد، تبخیر سالانه 1955 میلیمتر، متوسط روزهای یخبندان 142روز و اقلیم نیمه خشک و سرد رویش مناسبی دارد. نتایج بدست آمده از فیزیوگرافی مکان های مرتعی مورد مطالعه نشان داد که این گونه در مکانهایی با شیبهای متفاوت و با نوسان زیاد رویش دارد (6 – 23 درصد) و مرتفعترین و پستترین مناطق مورد مطالعه نیز با اختلاف ارتفاع 6/592 متر قابل تشخیص بودند. خاک رویشگاه چای کوهی دارای بافت سیلتی رسی لومی ، کمی قلیایی، فاقد شوری و از نظر مواد آلی و میزان پتاسیم و کلسیم متوسط میباشد.
کلید واژگان
چای کوهیبوم شناختی
گیاهان دارویی
استان اصفهان
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-06-221396-04-01
ناشر
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارسFars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایراندانشیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران




