بررسی اثر افزودن پودر برگ زیتون و دانه گشنیز در جیره بر عملکرد، ریختشناسی روده و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجههایگوشتی
(ندگان)پدیدآور
ثابتان شیرازی, احمدعلیحسن آبادی, احمدآگاه, محمد جوادنصیری مقدم, حسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده این پژوهش با هدف بررسی اثر افزودن پودر برگ زیتون و دانه گشنیز در جیره بر عملکرد، ریختشناسی روده و قابلیتهضم مواد مغذی در جوجههای گوشتی انجام شد. برای این منظور 720 قطعه جوجه گوشتی سویه کاب 500 (مخلوط دو جنس) در 36 واحد آزمایشی با 12 گروه آزمایشی در 3 تکرار 20 قطعهای توزیع شدند. این آزمایش به صورت فاکتوریل 3×4 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار سطح پودر برگ زیتون ( صفر، 2، 5/2 و 3 درصد) و سه سطح پودر دانه گشنیز ( صفر، 3/0 و 6/0 درصد) انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که مصرف همزمان برگ زیتون و دانه گشنیز تأثیر معنیداری بر عملکرد جوجهها نداشت. جوجههایی که برگ زیتون همراه با دانه گشنیز دریافت کردند به طور معنی داری طول، عرض، عمق کریپت و سطح پرز روده بزرگتری نسبت به گروههای کنترل داشتند. گروههایی که همزمان از برگ زیتون و دانه گشنیز استفاده کرده بودند، قابلیت هضم پروتئین و چربی بالاتری نشان دادند. بر اساس نتایج این پژوهش، هرچند که استفاده از دانه گشنیز و برگ زیتون به صورت توأم اثر معنیداری بر افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی نداشت، اما با توجه به بهبود شاخصهای ریختشناسی روده کوچک و افزایش قابلیت هضم چربی و پروتئین استفاده توأم این دو گیاه دارویی قابل توصیه میباشد.
کلید واژگان
برگ زیتونجوجه گوشتی
دانه گشنیز
ریخت شناسی روده
قابلیت هضم
شماره نشریه
127تاریخ نشر
2020-08-221399-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم دامی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسااستاد بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد – ایران.
• استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
استاد بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد – ایران
شاپا
2588-64362588-6428




