اثر سطوح مختلف پودر گیاهان دارویی آویشنشیرازی و مریمگلی، مخلوط آنها و پروبیوتیک بر صفات کیفی تخممرغ، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و تغییرات هیستومورفولوژیک کبد مرغهای تخمگذار
(ندگان)پدیدآور
خسروی, وحیدمهدوی, سید امیر حسینرحمانی, حمیدرضاریاسی, احمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر پودر گیاهان دارویی آویشنشیرازی، مریمگلی، مخلوط آویشنشیرازی و مریمگلی و نیز پروبیوتیک پروتکسین بر صفات کیفی تخممرغ، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و تغییرات هیستومورفولوژیک کبد مرغهای تخمگذار، آزمایشی با استفاده از تعداد 225 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن، بعد از اوج تولید (42 هفتگی) به مدت10هفته انجام پذیرفت. مرغها به صورت تصادفی بین 9 تیمار آزمایشی متشکل از 5 تکرار و 5 قطعه مرغ در هر تکرار اختصاص یافتند. تیمارها شامل گروه شاهد، سطوح 2/0 و 4/0 درصد پودر برگ آویشن شیرازی، 2/0 و 4/0 درصد پودر برگ مریمگلی، 2/0 و 4/0 درصد مخلوط مساوی از آویشنشیرازی و مریمگلی و 005/0 و 01/0 درصد از پروبیوتیک پروتکسین بودند. نتایج بیانگر آن بود که استفاده از سطح 4/0 درصد مخلوط مساوی از پودر برگ آویشن و مریمگلی موجب کاهش حاشیهای وزن نسبی کبد (07/0=P)، کاهش فعالیت آنزیمهای سرمی SGOT (08/0=P) و SGPT (05/0>P) و نیز افزایش قابلملاحظه دانسیته رنگ هپاتوسیتها (05/0>P) و HDL پلاسما (05/0>P) شد. استفاده از مخلوط پودر گیاهان دارویی مورد آزمون در سطح 4/0 درصد سبب افزایش حاشیهای وزن پوسته (06/0=P) و افزایش معنیدار (05/0>P) استحکام پوسته، شاخص رنگ زرده و نیز واحد هاو در دوره آزمایش 48 تا 52 هفتگی شد. لذا یافتههای مطالعه حاضر پیشنهاد دهنده آن است که بهرهگیری از سطح 4/0 درصد مخلوط پودر گیاهان دارویی آویشنشیرازی و مریمگلی میتواند سبب بهبود قابل ملاحظه شاخصهای سلامت کبد، پروفیل چربیهای خون و صفات کیفی تخممرغ همچون استحکام پوسته، شاخص رنگ زرده و واحد هاو نسبت به دیگر سطوح گیاهان دارویی و یا پروبیوتیک شود.
کلید واژگان
آویشنشیرازیمریمگلی
کیفیت تخممرغ
سلامت کبد
مرغهای تخمگذار
شماره نشریه
124تاریخ نشر
2019-11-221398-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم دامی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهاندانشیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
شاپا
2588-64362588-6428




