مطالعه گذشتهنگر ارتباط بین درجهبندی پاکیزگی بدن و میزان شیوع بیماری درماتیت انگشتی پاپیلوماتوز در گاو شیری
(ندگان)پدیدآور
نوروزیان, ایرجنوری, محسنباهنر, علی رضاکربلایی سید جواد, سید محمدرادگهر, آی جمالنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
در این مطالعه گذشتهنگر ثبت یافتههای درماتیت انگشتی پاپیلوماتوز بر روی 2932 رأس گاو شیری در 75 دامپروری مورد استفاده قرار گرفت و یک سیستم ساده ارزیابی برای پاکیزگی گاو جهت تعیین این نکته که آیا درجه بندی بهداشتی ارتباط معنی داری را با موارد PDD دارد، بکارگرفته شد. غربالگری گاوان مبتلا به درماتیت انگشتی پاپیلوماتوز در محل شیردوشی با استفاده از روش ریزش آب سرد بر روی اندامهای حرکتی صورت گرفته و تائید متعاقب جراحات با معاینه گاوان مقید شده در بوکس اصلاح سم، روش انتخاب موارد بیماری (به منظور تخمین میزان شیوع بیماری) در هر گله بود. در هر گاو به منظور درجهبندی پاکیزگی گاو از سیستم اصلاح شده درجهبندی بهداشتی توسط Chiappini و همکاران استفاده شد بطوریکه در پنج ناحیه بدن، قسمت فوقانی دم، سطح جانبی ران، سطح شکمی دیوارۀ حفرۀ بطنی، پستان و قسمت پائینی اندامهای حرکتی خلفی درجهبندی بر مبنای یک تا پنج در نظر گرفته شد، درجه یک به خیلی تمیز و درجه پنج به خیلی کثیف اختصاص یافت. جهت ارزیابی تکرار پذیری، دقت و آسانی بکار بردن درجهبندی بهداشتی سه نفر ارزیاب آموزش دیده درجه بندی بهداشتی را در پنج ناحیه و بطور مستقل بر روی 2932 رأس گاو اجرا نموده و ارزیابی صورت پذیرفت. محاسبه ضریب همبستگی جهت مشخص نمودن این نکته که آیا درجه بندی بهداشتی با میزان شیوع درماتیت انگشتی پاپیلوماتوز ارتباط معنیداری دارد یا خیر صورت گرفت. مدل شیب خط برای این منظور طراحی و میزان شیوع بیماری در هر گله به عنوان متغیر وابسته و درجه بندی بهداشتی به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده و ارزش 05/0 ≤ P جهت تعیین معنی دار بودن این همبستگی بکار برده شد. میانگین ضریب همبستگی برای درجهبندی بهداشتی انجام شده توسط سه ارزیاب 924/0 برآورد گردید. درجهبندی بهداشتی برای نواحی فوقانی دم، سطح جانبی ران، سطح جانبی شکم و پستان هیچگونه ارتباط معنیداری را با PDD نشان نداده ولی درجهبندی بهداشتی برای قسمت پائین اندام های حرکتی و ترکیب آن با درجهبندی برای پستان همبستگی معنیداری را با میزان شیوع بیماری نشان میدهد، بدین معنی که با افزایش درجه بندی بهداشتی در این ناحیه میزان شیوع بیماری نیز افزایش مییابد. نتایج این مطالعه نشان داد که با توجه به تکرارپذیری دقت و استفاده آسان از درجه بندی بهداشتی (پاکیزگی) میتوان از این سیستم بهره برد ولی باید در نظر داشت که فقط درجه بندی بهداشتی قسمتهای پائین اندامهای حرکتی همبستگی معنی داری را بامیزان شیوع بیماری PDD در گله با خود به همراه دارد.
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2009-09-231388-07-01
ناشر
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازیAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
گروه پژوهشی دامپزشکی اتابکگروه پژوهشی دامپزشکی اتابک
گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
دانش آموخته دکتری عمومی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
شاپا
2423-54072423-5415




