اثرات اسید صفراوی و کلسترول در جیره حاوی فیبر بر ریختشناسی روده و عملکرد جوجههای گوشتی
(ندگان)پدیدآور
همتی متین, حمید رضاشریعتمداری, فریدکریمی ترشیزی, محمد امیررحیمی, شعباننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
دو آزمایش برای بررسی اثرات متقابل سبوس گندم، سبوس جو و پوستهی دانهی سویا با دیاکسی کولات سدیم و کلسترول در جوجههای گوشتی، اجرا شد. از طرح کاملا تصادفی با ترتیب آزمایش فاکتوریل 2×4 و تعداد 256 قطعه جوجهی یک روزه سویه راس 308 (Ross 308) با 8 تیمار آزمایشی در 4 تکرار و 8 قطعه در هر تکرار برای هر کدام از آزمایشات، استفاده شد. برای آزمایش اول، فاکتورها شامل فیبرهای جیرهای (سبوس گندم، سبوس جو، یا پوستهی دانهی سویا هر کدام در سطح 3 درصد و شاهد)، و اسید صفراوی (صفر و 15/0 درصد) بودند. فاکتورها برای آزمایش دوم فیبرهای جیرهای (شبیه آزمایش اول) و کلسترول (صفر و 15/0 درصد) بودند. نتایج آزمایش اول نشان داد که افزون اسید صفراوی به جیره سبب کاهش معنیدار خوراک مصرفی و وزن بدن شد (05/0>P). تیمارهای حاوی فیبرهای سبوس گندم و سبوس جو سبب افزایش ضریب تبدیل غذایی شدند (05/0>P). از سویی ضریب تبدیل غذایی با افزودن اسید صفراوی در تیمارهای حاوی سبوس گندم و سبوس جو نسبت به جیرههای متناظرشان بهبود نشان داد (05/0>P). افزودن اسید صفراوی به جیره، سبب کاهش شاخص پرز شد (05/0>P). از سویی گنجاندن سبوس جو در جیره به افزایش ناحیهی سطحی و شاخص پرز منتهی شد (05/0>P). تنها افزودن اسید صفراوی به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا سبب کاهش ناحیهی سطحی پرز نسبت به جیرهی متناظر شد (05/0>P). نتایج آزمایش دوم نشان داد که افزودن کلسترول به جیره، سبب کاهش وزنگیری شده است (05/0>P). اثر فیبر و اثرات متقابل، کاهش وزنگیری بدن همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد را نشان داد(05/0>P). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). تیمارهای حاوی فیبرهای سبوس گندم و سبوس جو سبب افزایش ضریب تبدیل غذایی شدند (05/0>P). از سویی ضریب تبدیل غذایی با افزودن اسید صفراوی در تیمارهای حاوی سبوس گندم و سبوس جو نسبت به جیرههای متناظرشان بهبود نشان داد (05/0>P). افزودن اسید صفراوی به جیره، سبب کاهش شاخص پرز شد (05/0>P). از سویی گنجاندن سبوس جو در جیره به افزایش ناحیهی سطحی و شاخص پرز منتهی شد (05/0>P). تنها افزودن اسید صفراوی به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا سبب کاهش ناحیهی سطحی پرز نسبت به جیرهی متناظر شد (05/0>P). نتایج آزمایش دوم نشان داد که افزودن کلسترول به جیره، سبب کاهش وزنگیری شده است (05/0>P). اثر فیبر و اثرات متقابل، کاهش وزنگیری بدن همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد را نشان داد(05/0>P). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). از سویی ضریب تبدیل غذایی با افزودن اسید صفراوی در تیمارهای حاوی سبوس گندم و سبوس جو نسبت به جیرههای متناظرشان بهبود نشان داد (05/0>P). افزودن اسید صفراوی به جیره، سبب کاهش شاخص پرز شد (05/0>P). از سویی گنجاندن سبوس جو در جیره به افزایش ناحیهی سطحی و شاخص پرز منتهی شد (05/0>P). تنها افزودن اسید صفراوی به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا سبب کاهش ناحیهی سطحی پرز نسبت به جیرهی متناظر شد (05/0>P). نتایج آزمایش دوم نشان داد که افزودن کلسترول به جیره، سبب کاهش وزنگیری شده است (05/0>P). اثر فیبر و اثرات متقابل، کاهش وزنگیری بدن همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد را نشان داد(05/0>P). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). افزودن اسید صفراوی به جیره، سبب کاهش شاخص پرز شد (05/0>P). از سویی گنجاندن سبوس جو در جیره به افزایش ناحیهی سطحی و شاخص پرز منتهی شد (05/0>P). تنها افزودن اسید صفراوی به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا سبب کاهش ناحیهی سطحی پرز نسبت به جیرهی متناظر شد (05/0>P). نتایج آزمایش دوم نشان داد که افزودن کلسترول به جیره، سبب کاهش وزنگیری شده است (05/0>P). اثر فیبر و اثرات متقابل، کاهش وزنگیری بدن همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد را نشان داد(05/0>P). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). از سویی گنجاندن سبوس جو در جیره به افزایش ناحیهی سطحی و شاخص پرز منتهی شد (05/0>P). تنها افزودن اسید صفراوی به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا سبب کاهش ناحیهی سطحی پرز نسبت به جیرهی متناظر شد (05/0>P). نتایج آزمایش دوم نشان داد که افزودن کلسترول به جیره، سبب کاهش وزنگیری شده است (05/0>P). اثر فیبر و اثرات متقابل، کاهش وزنگیری بدن همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد را نشان داد(05/0>P). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). تنها افزودن اسید صفراوی به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا سبب کاهش ناحیهی سطحی پرز نسبت به جیرهی متناظر شد (05/0>P). نتایج آزمایش دوم نشان داد که افزودن کلسترول به جیره، سبب کاهش وزنگیری شده است (05/0>P). اثر فیبر و اثرات متقابل، کاهش وزنگیری بدن همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد را نشان داد(05/0>P). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). نتایج آزمایش دوم نشان داد که افزودن کلسترول به جیره، سبب کاهش وزنگیری شده است (05/0>P). اثر فیبر و اثرات متقابل، کاهش وزنگیری بدن همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد را نشان داد(05/0>P). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). اثر فیبر و اثرات متقابل، کاهش وزنگیری بدن همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد را نشان داد(05/0>P). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همهی جیرههای آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). جیره حاوی پوستهی دانهی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0PP). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیرهی حاوی پوستهی دانهی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0P
شماره نشریه
105تاریخ نشر
2015-01-211393-11-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم دامی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایراندانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
شاپا
2588-64362588-6428




