بررسی اثرات اقتصادی اجتماعی کشت زعفران بر خانوارهای روستایی با تأکید بر کشاورزی پایدار (نمونه مورد مطالعه: دهستان بالاولایت، شهرستان باخرز)
(ندگان)پدیدآور
بوذرجمهری, خدیجهشیخ احمدی, فهیمهجوانی, خدیجهنوع مدرک
Textمقاله علمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات اجتماعی، اقتصادی زعفران بر خانوارهای روستایی با روش توصیفی- تحلیلی و توسط مطالعات میدانی و کتابخانهای صورت گرفته است. جامعه آماری موردنظر تمام خانوارهای 13 روستای دهستان بالاولایت شهرستان باخرز (2908N=) میباشد که از این میان 272 خانوار به صورت تصادفی انتخاب شدهاند. پرسشنامهای جهت گردآوری اطلاعات تنظیم شد و بر اساس جمعیت روستاهای دهستان در روستاها توزیع شد. روایی پرسشنامه توسط اساتید گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی و ترویج و آموزش کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. ضریب اعتبار پرسشنامه نیز توسط نرمافزار SPSS برابر با 81/0 بدست آمد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که شرایط زیستمحیطی منطقه برای کشت زعفران مناسب میباشد، زیرا سطح معنیداری هر سه متغیر در نظر گرفتهشده «شرایط کمآبی منطقه و نیاز کم زعفران به آب»، «کیفیت مناسب خاک برای کشت زعفران»، «فصل مناسب برداشت» برابر با 000/0 که از 05/0 کمتر است. همچنین نتیجه آزمون T-Test نشان میدهدکه سطح معنیداری برای شاخصهای انسانی، آموزش و ترویج کشت زعفران و داشتن تجربه و دانش بومی زعفرانکاری برابر با 000/0 بدست آمده است. در ادامه اثرات مثبت اجتماعی- اقتصادی کشت زعفران بر خانوارهای روستایی به اثبات رسیده است بهطوریکه درآمد زعفران در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی خانوار با سطح معنیداری برابر با 000/0 و میانگین بالای 3 (38/3) تأیید شده است.
کلید واژگان
اثرات اجتماعیاثرات اقتصادی
پایداری کشاورزی
زعفران
شهرستان باخرز
اقتصاد و بازاریابی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-03-201395-01-01
ناشر
دانشگاه تربت حیدریهUniversity Of Torbat Heydarieh
سازمان پدید آورنده
دانشیار،گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکده ادبیّات و علوم انسانى، دانشگاه فردوسی مشهد.دانشجوی کارشناسی ارشد گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی
دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکده ادبیّات و علوم انسانى، دانشگاه فردوسی مشهد.
شاپا
2383-15292383-2142




