تأثیر سالیسیلیک اسید بر پارامترهای جوانهزنی گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum- graecum L.) تحت تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
بابایی قاقلستانی, علیآل ابراهیم, محمد تقیراثی زاده, رویانوکانی, مهدینوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
شوری یک عامل محیطی است که تمام مراحل رشد و نمو گیاه از جوانهزنی تا تولید میوه و دانه را کم و بیش تحت تأثیر قرار میدهد. جوانهزنی یکی از بحرانیترین مراحل رشد گیاه در شرایط تنش شوری میباشد. به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر جوانهزنی و خصوصیات رشدی گیاهچههای گیاه دارویی شنبلیله تحت تنش شوری، آزمایشی در آزمایشگاه زراعت و تکنولوژی بذر دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1396 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل غلظتهای (صفر، 5/0 و 1 میلیمولار) سالیسیلیکاسید و سطوح شوری شامل صفر (شاهد)، 50، 100 و 200 میلیمولار کلرید سدیم بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری درصد و سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و بنیه وزنی شنبلیله کاهش یافت. کاهش درصد جوانهزنی (50 درصد)، سرعت جوانهزنی (35 درصد)، طول گیاهچه (40 درصد) و وزن خشک گیاهچه (45 درصد) در سطح شوری 200 میلیمولار نسبت به شاهد (بدون شوری) بدست آمد. کاربرد 1 میلیمولار سالیسیلیک اسید توانست صفات مورد بررسی را نسبت به شاهد به طور معنیداری بهبود بخشید. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از سالیسیلیک اسید میتواند در شرایط تنش گیاه دارویی شنبلیله را تا حدود زیادی متحمل کند.
کلید واژگان
طول ریشهچهشاخص بنیهبذر
گیاه دارویی
شماره نشریه
27تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری علوم علفهای هرز، دانشگاه محقق اردبیلی، ایراندانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
کارشناس مسئول گروه همکاریهای علمی و بین الملل، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
کارشناسیارشد، گروه شناسایی و مبارزه با علفهای هرز، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران




