استفاده از اشعه فرابنفش در بهبود کیفیت ژلاتین استخراج شده از پوست ماهی هوور دم دراز (Thunnus tonggol)
(ندگان)پدیدآور
شاکری, فاطمهبهمنی, ذبیح الهمیرمقتدایی, لیلا
نوع مدرک
Textمقاله کامل علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
درمطالعه حاضر ژلاتین از پوست ماهی هوورباروش پیش تیمار اسیدی استخراج گردید و ساختار فیزیکوشیمیایی ژلاتین توسط روش پرتوتابی با پرتوهای فرابنفش اصلاح گردید.در این تحقیق ابتدا ژلاتین توسط اسید سیتریک 8/0 درصد، به مدت 58 دقیقه هیدرولیز اسیدیو در دمای 73 درجه استخراج گردید، سپس با استفاده از روش پرتوتابی با پرتوهای ماوراء بنفش نوع c با طول موج 7/253 نانومتر خصوصیات قدرت ژل، دمای ذوب،ویسکوزیته ژلاتین اصلاح گردید. بررسی آزمون FTIR تغییراتی را در ساختارهای ثانویه پروتئین ژلاتین نشان داد که باعث تغییرات مکان برخی ازپیک ها گردید. بر اساس نتایج SDS.PAGE، ژلاتین اصلاح شده دارای پپتیدهای با وزن مولکولی بالاتر و حاوی باندهای واضح تری در زنجیره های آلفا 1، آلفا 2 و بتا بود که نشان دهنده تولید پیوندهای هیدروژنی بیشتر و در نتیجه دمای ذوب و قدرت ژل بالاتر در اثر فرایند پرتودهی بود. نتیجتا اینکه با توجه به صید بالای ماهی هوور در بندرعباس پوست این نوع ماهی ، منبع مناسبی برای استخراج ژلاتین میباشد که ژلاتین استخراجی از این ماهی در مقایسه با ژلاتین تجاری، با انجام اصلاحات فیزیکوشیمیایی و ساختاری با خواص بینظیر میتواند جایگزین مناسبی برای ژلاتین پستانداران باشد که بصورت محصول حلال عرضه میگردد.
کلید واژگان
ژلاتیناصلاح ساختار
پوست ماهی
پرتو فرابنفش
فراوری محصولات شیلاتی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2025-03-211404-01-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانسازمان پدید آورنده
گروه علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدپژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. بندرعباس، تهران.
گروه علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید
شاپا
۲۳۴۵-۴۲۷X۲۳۴۵-۴۲۸۸



