اثر محلولپاشی کیتوزان بر فیزیولوژی تحمل به سرما و زمان شکفتن جوانه در انگور یاقوتی
(ندگان)پدیدآور
صفامنش, حسینکریمی, روح الله
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر محلولپاشی کیتوزان (غلظتهای صفر ، 5، 10 و 20 گرم در لیتر) در مرحله نوکپنبهای (اواخر اسفند) بر زمان شکفتن جوانه و شاخصهای فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به سرمای بهاره انگور یاقوتی در سالهای 1400 و 1401 انجام گرفت. بر اساس نتایج شکفتن جوانه در تاکهای تیمار شده با غلظت 10 گرم در لیتر در مقایسه با تاکهای شاهد تا 6 روز به تاخیر افتاد. کاربرد کیتوزان به ویژه غلظت 20 گرم در لیتر باعث افزایش اسید آبسیزیک و کاهش اسید جیبرلیک در جوانههای تاک شد. به علاوه تیمار 20 گرم در لیتر موجب افزایش 16/15 درصدی مقدار آب جوانه و کاهش 24/33 درصدی نشت یونی نسبت به تاکهای شاهد شد. بیشترین مقدار پرولین، پروتئین، کربوهیدرات، قندهای محلول، فنول کل و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان مربوط به تاکهای تیمار شده با غلظت 10 و 20 گرم در لیتر کیتوزان بود. همچنین، کمترین مقدار مالوندیآلدهید (19/3 میکرومول در گرم وزنتر) و پراکسید هیدروژن (34/5 میکرومول در گرم وزنتر) در جوانه تاکهای تیمار شده با غلظت 20 گرم در لیتر مشاهده شد. با افزایش غلظت کیتوزان مقدار رنگیزههای فتوسنتزی برگ و پلیآمینها در جوانه افزایش یافت. همچنین تاکهای تیمار شده با غلظت 10 گرم در لیتر، مقدار پتاسیم، فسفر و کلسیم بیشتری داشتند. به طور کلی محلولپاشی با غلظت 10 و 20 گرم در لیتر کیتوزان در مرحله نوکپنبهای جوانه با تاثیر بر مقادیر هورمونها، پلیآمینها و دیگر شاخصهای فیزیولوژیکی ضمن القاء تحمل به سرما، تا 6 روز باعث تاخیر در زمان شکفتن جوانههای انگور یاقوتی شد.
کلید واژگان
اسید آبسیزیکتاک
سرمازدگی
قند محلول
کیتوزان
هورمونها
علوم میوه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2024-12-211403-10-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایرانگروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
شاپا
2008-482X2423-7930



