بیماری سوختگی برگ و گل (بلاست) و گوده سیاه میوه مرکبات: یافتههای جدید
(ندگان)پدیدآور
رحیمیان, حشمت اله
نوع مدرک
Textمروری
زبان مدرک
فارسیچکیده
Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss)به مدت چندین دهه به عنوان تنها عامل ایجاد کننده بیماری سوختگی برگ و گل (بلاست) و فرورفتهگی سیاه یا گوده سیاه میوه مرکبات شناخته شده است. در سالهای اخیر تعداد باکتریهای عامل این بیماری به بیش از 10 گونه افزایش یافته است. در حال حاضر گونههایP. viridiflava، P. lurida،P. moraviensi ،P. simiae ، P. cerasi، P. caspiana،P. kairouanensis، و P. nabeulensis نیز به عنوان عامل بیماری معرفی شدهاند، که سه گونه آخر گونههای جدیدی از جنس Pseudomonas هستند. تعداد مناطق و کشورهای تولید کننده مرکبات که تحت تاثیر این بیماری قرار گرفتهاند نیز، از سالهای اخیر، رو به افزایش بوده است. میزان حساسیت گونهها و ارقام مرکبات به بیماری مزبور متفاوت بوده و برخی مانند کومکوآت، تعدادی از ارقام پرتقال نافدار (ناول) و پارهای از گونهها و ارقام نارنگی به سوختگی برگ و شاخه و گل بسیار حساس بوده ولی میوههای آنها متحمل تا مقاوم هستند. این ویژگی در مورد ارقام لیموترش (لیمو خاگی یا لمون) برعکس بوده و میوههای آنها به آلودگی بسیار حساس هستند. این درجات حساسیت و مقاومت عمدتاً محدود به واکنشها در برابر Pss و P. viridiflava بوده و آگاهی چندانی در زمینه واکنش ارقام به گونههای جدیدتر بیمارگرها هنوز در دست نمیباشد. روشهای توصیه شده برای مدیریت بیماری در حال حاضر محلولپاشی با ترکیبات مسی، هرس شاخههای آلوده و خشکیده، مبارزه با علف-های هرز در باغها و حاشیه آنها و ایجاد زهکشی مناسب است.
کلید واژگان
ارقام مرکباتباکتریها
حساسیت
سودوموناس
مقاومت
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2025-04-211404-02-01



