• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • نشریه علمی پژوهشی مهندسی آبیاری و آب ایران
    • دوره 15, شماره 3
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • نشریه علمی پژوهشی مهندسی آبیاری و آب ایران
    • دوره 15, شماره 3
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    برآورد تبخیر-تعرق و ضریب گیاهی فلفل دلمه‌ای با مقایسه روش وزنی و مدل‌های تجربی (مطالعه موردی: گلخانه حصارگلی ورامین)

    (ندگان)پدیدآور
    اصلی چرندابی, محمدرضامحجوبی, عمادعبدل آبادی, حمید
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    884.3کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    در این مطالعه، به بررسی تبخیر و تعرق و ضریب گیاهی فلفل دلمه‌ای در شرایط گلخانه‌ای واقع در شهرستان ورامین و در فصل کشت بهاره با استفاده از روش وزنی مبتنی بر بیلان آب پرداخته شده است. نتایج حاصل، با روش‌های فائو-پنمن-مانتیث و دروگرز-آلن نیز مقایسه گردید. در ادامه، مقدار ضریب گیاهی در مراحل مختلف رشد این محصول برآورد گردید و نتایج آن نسبت به سایر مطالعات بررسی گردید. نتایج نشان داد که مقادیر متوسط روزانه تبخیر و تعرق در کشت بهاره برای فلفل دلمه‌ای و گیاه مرجع به ترتیب برابر با 53/3 و 58/5 میلی‌متر در کل دوره رشد محصول است. همچنین میزان تبخیر و تعرق سالانه فلفل دلمه‌ای در شرایط گلخانه برابر با 761 میلی‌متر معادل با 7612 مترمکعب بر هکتار برآورد شد. مقادیر تبخیر و تعرق مرجع روزانه محاسبه‌شده داخل گلخانه به روش فائو-پنمن-مانتیث و دروگرز-آلن به ترتیب 15/5 و 41/4 میلی‌متر در کل دوره رشد به دست آمد. همچنین، نتایج مطالعه نشان داد که میانگین ضریب گیاهی در طول مراحل اولیه، میانی و پایانی به ترتیب برابر با 13/0، 87/0 و 6/0 می‌باشد. بیشترین و کمترین ضریب گیاهی نیز به ترتیب در حالت‌های بدون مه‌پاش و بدون روکش و با مه‌پاش و روکش مشاهده شد. ضمن اینکه متوسط عملکرد سالانه معادل 166 تن بر هکتار در این گلخانه به ثبت رسید. با توجه به کمبود مطالعات پیشین درباره محصول فلفل دلمه‌ای در شرایط گلخانه‌ای و کشت هیدروپونیک، نتایج این تحقیق می‌تواند مبنایی برای صرفه‌جویی در مصرف آب، بهینه‌سازی آبیاری، و ایجاد برنامه‌ریزی مناسب برای آبیاری باشد.
    کلید واژگان
    بیلان آب
    تبخیر-تعرق
    ضریب گیاهی
    فائو-پنمن-مانتیث
    فلفل دلمه‌ای گلخانه‌ای
    منابع آب

    شماره نشریه
    3
    تاریخ نشر
    2025-04-21
    1404-02-01
    ناشر
    انجمن مهندسی آبیاری و آب ایران
    سازمان پدید آورنده
    دانشجوی دکتری مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
    استادیار گروه مهندسی آب و محیط‌زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
    استادیار گروه مهندسی محیط‌زیست، دانشکده مهندسی آب و محیط‌زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

    شاپا
    2251-7359
    URI
    https://dx.doi.org/10.22125/iwe.2025.496217.1848
    https://www.waterjournal.ir/article_219701.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1154598

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب