بررسی اثر مراحل فنولوژیک و ارتفاع از سطح دریا بر صفات مورفولوژیک، کمیت و کیفیت اسانس پونه وحشی (Mentha longifolia L.) در کوه تفتان
(ندگان)پدیدآور
بختیارینیا, پرویزقنبری, احمدسیدآبادی, اسماعیلخواجه, مصطفی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پونه وحشی یکی از گونههای جنس نعناع است که در کشور ایران رویش طبیعی دارد. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر ارتفاع از سطح دریا و مراحل فنولوژیک بر روی صفات مورفولوژیک، کمیت و کیفیت متابولیتهای ثانویه پونه وحشی در ارتفاعات تفتان انجام گردید. پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل ارتفاع در 4 سطح (1800-1600، 2000-1800، 2200-2000 و 2400-2200 متر از سطح دریا) و مراحل فنولوژیک در دو سطح (آغاز گلدهی و گلدهی کامل) بودند. پس از تهیه نمونه از سرشاخههای این گونهها در ارتفاعات و مراحل فنولوژیکی مورد نظر، صفات کمی شامل ارتفاع بوته، وزن خشک بوته، طول ریشه، وزن خشک ریشه و صفات بیوشیمیایی شامل درصد بازده اسانس، ترکیبات اسانس، میزان فلاونوئید کل، فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی اندازهگیری شد. سپس همبستگی تیمارهای آزمایشی و صفات مورد بررسی انجام گرفت. از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) متصل شده به طیف جرمی (GC/MS) جهت شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس استفاده شد. نتایج نشان داد که صفات ارتفاع بوته، وزن خشک بوته در اثر افزایش ارتفاع از سطح دریا کاهش و صفات طول ریشه، وزن خشک ریشه، محتوای فنول کل، محتوای فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش مییابد. همچنین مرحله گلدهی کامل باعث بهبود صفات کمی و کیفی مورد بررسی شد. بین بازده اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی همبستگی منفی و معنیدار، بین فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی همبستگی مثبت و معنیدار، بین فلاونوئید و فعالیت آنتی اکسیدانی همبستگی منفی و معنیدار، بین فنل و فلاونوئید همبستگی مثبت و معنیدار وجود داشت. مهمترین ترکیبات پونه وحشی شامل α-Thujene، α-Pinene، β-Pinene، 1,8-Cineole، Limonene، Menthone، Menthol، Piperitenone oxid، Piperitenone، α-Terpinene، Thymol، Myrcene و Pulegone میباشند. همچنین نتایج نشان داد که مقدار این ترکیبات تحت تآثیر هر دو عامل ارتفاع از سطح دریا و مرحله فنولوژیک قرار گرفته اند.
کلید واژگان
متابولیتهای ثانویهگلدهی کامل
فنل کل
آنتی اکسیدان
اقلیم مناطق خشک
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2024-03-201403-01-01
ناشر
دانشگاه یزدYazd University
سازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسیارشد اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایراناستاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
استاد گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل، ایران
شاپا
2008-790 X2588-6487



