• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • خشکبوم
    • دوره 14, شماره 1
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • خشکبوم
    • دوره 14, شماره 1
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    بررسی اثر مراحل فنولوژیک و ارتفاع از سطح دریا بر صفات مورفولوژیک، کمیت و کیفیت اسانس پونه وحشی (Mentha longifolia L.) در کوه تفتان

    (ندگان)پدیدآور
    بختیاری‌نیا, پرویزقنبری, احمدسیدآبادی, اسماعیلخواجه, مصطفی
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    پونه وحشی یکی از گونه‌های جنس نعناع است که در کشور ایران رویش طبیعی دارد. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر ارتفاع از سطح دریا و مراحل فنولوژیک بر روی صفات مورفولوژیک، کمیت و کیفیت متابولیت­های ثانویه پونه وحشی در ارتفاعات تفتان انجام گردید. پژوهش به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل ارتفاع در 4 سطح (1800-1600، 2000-1800، 2200-2000 و 2400-2200 متر از سطح دریا) و مراحل فنولوژیک در دو سطح (آغاز گلدهی و گلدهی کامل) بودند. پس از تهیه نمونه از سرشاخه­های این گونه­­ها در ارتفاعات و مراحل فنولوژیکی مورد نظر، صفات کمی شامل ارتفاع بوته، وزن خشک بوته، طول ریشه، وزن خشک ریشه و صفات بیوشیمیایی شامل درصد بازده اسانس، ترکیبات اسانس، میزان فلاونوئید کل، فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی اندازه­گیری شد. سپس همبستگی تیمارهای آزمایشی و صفات مورد بررسی انجام گرفت. از دستگاه­های گاز کروماتوگرافی (GC) متصل شده به طیف جرمی (GC/MS) جهت شناسایی ترکیب­های تشکیل‌دهنده اسانس استفاده شد. نتایج نشان داد که صفات ارتفاع بوته، وزن خشک بوته در اثر افزایش ارتفاع از سطح دریا کاهش و صفات طول ریشه، وزن خشک ریشه، محتوای فنول کل، محتوای فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش می‌یابد. همچنین مرحله گلدهی کامل باعث بهبود صفات کمی و کیفی مورد بررسی شد. بین بازده اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی همبستگی منفی و معنی‌دار، بین فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی همبستگی مثبت و معنی‌دار، بین فلاونوئید و فعالیت آنتی اکسیدانی همبستگی منفی و معنی‌دار، بین فنل و فلاونوئید همبستگی مثبت و معنی‌دار وجود داشت. مهم‌ترین ترکیبات پونه وحشی شامل α-Thujene، α-Pinene، β-Pinene، 1,8-Cineole، Limonene، Menthone، Menthol، Piperitenone oxid، Piperitenone، α-Terpinene، Thymol، Myrcene و Pulegone می­باشند. همچنین نتایج نشان داد که مقدار این ترکیبات تحت تآثیر هر دو عامل ارتفاع از سطح دریا و مرحله فنولوژیک  قرار گرفته اند.
    کلید واژگان
    متابولیت‌های ثانویه
    گلدهی کامل
    فنل کل
    آنتی اکسیدان
    اقلیم مناطق خشک

    شماره نشریه
    1
    تاریخ نشر
    2024-03-20
    1403-01-01
    ناشر
    دانشگاه یزد
    Yazd University
    سازمان پدید آورنده
    دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
    استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
    دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
    استاد گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، زابل، ایران

    شاپا
    2008-790 X
    2588-6487
    URI
    https://dx.doi.org/10.29252/aridbiom.2024.21519.2010
    https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_3537.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1151377

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب