تأثیر طیف نور الایدی و روش تربیت بوته بر صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گوجهفرنگی پیوندی گلخانهای
(ندگان)پدیدآور
نیکخواه امیرآباد, حمیدهافتخاری, سید عبداللهصالحی, رضاحیدری, مختار
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پیوند سبزیها یک استراتژی مدیریتی نوین است که بهطور گسترده با هدف جلوگیری از تنشهای زیستی و غیر زیستی در سبزیهای میوهای در گلخانهها به کار گرفته میشود. برای این منظور گوجهفرنگی گلخانهای رقم SV4129TH بهعنوان پیوندک، روی گوجهفرنگی رقم امپرادور (بهعنوان پایه) پیوند شد. نشاهای پیوند شده دو و سه ساقهای همراه با نشاهای غیر پیوندی بهعنوان شاهد (تک ساقه بدون تربیت بوته) به مدت 30 روز در محیط کاملاً کنترلشده تحت چهار تیمار نور ال ای دی (LED) شامل نورهای قرمز، آبی، سفید (طیف کامل) و ترکیب نورهای قرمز و آبی (70 به 30 درصد) در طبقات مجزا قرار داده شدند. نشاهای رشد یافته زیر نور ال ای دی ، بعد از 30 روز به گلخانه با شرایط طبیعی انتقال یافتند. نتایج نشان داد که ارتفاع گیاه و قطر ساقه در گیاهان چند ساقهای پیوندی نسبت به گیاهان تک ساقهای غیر پیوندی بهطور معنیداری افزایش یافتند (به ترتیب 28/10، 16/13 و 65 درصد). همچنین، باردهی (میانگین تک میوه و عملکرد در بوته) در گیاهان پیوندی نسبت به گیاهان تک ساقه غیر پیوندی افزایش نشان دادند (به ترتیب 1/4 – 3/2 و 27 – 16/17 درصد). ویژگیهای بیوشیمیایی مانند لیکوپن، کل مواد جامد محلول و اسید آسکوربیک در میوه گیاهان پیوندی افزایش نشان دادند ( به ترتیب 30، 1/9 و 58/9 درصد بیشتر از گیاهان غیر پیوندی). میزان اسیدیته میوه در گیاهان غیر پیوندی برابر با 67/0 درصد بود که در مقایسه با گیاهان پیوندی بیشتر بود.
کلید واژگان
پایهپیوند سبزیها
کیفیت
گوجهفرنگی
نور قرمز
نور آبی
هرس
علوم سبزی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2024-09-221403-07-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایرانگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران
گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
شاپا
2008-482X2423-7930



