ارزیابی اثر غلظتهای مختلف آهن و روی محلول غذایی بر عملکرد، محتوای بیوشیمیایی و مواد مغذی اسفناج (Spinacia oleracea L.) در شرایط کشت بدون خاک
(ندگان)پدیدآور
جعفری, احمدرسولی, فرزادبهتاش, فرهادموسوی, سید بهمنفردوسی قبچاق, پرینازاسدی, محمد
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اسفناج (.Spinacia oleracea L)، یکی از غنیترین سبزی های برگی است که توسط مردم جهان مورد استفاده قرار میگیرد. تأمین مواد مغذی در سیستم کشت بدون خاک میتواند بر محتوای مواد مغذی، طعم، بافت و سایر ویژگیهای اسفناج تأثیر بگذارد. در مطالعه ی حاضر جهت بررسی اثرات غلظت عناصر روی و آهن محلول غذایی بر اسفناج تحت کشت بدون خاک، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در سال 1400 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه مراغه انجام شد. تیمارها شامل آهن (3، 6 و 12 میلیگرمدرلیتر)، و روی (0/22و 10 میلیگرمدرلیتر) بودند. نتایج بهدست آمده نشان داد؛ تیمارهای 6 میلیگرمدرلیتر آهن+5 میلیگرمدرلیتر روی عملکرد گیاه و اندازه برگ، رنگدانههای فتوسنتزی، پروتئین محلول کل و فعالیت آنتیاکسیدانی کل را بهبود بخشید اما افزایش غلظت تیمارها کاهش این صفات را در پی داشت. همچنین تیمارهای ترکیبی 12 میلیگرمدرلیتر آهن+ 10 میلیگرمدرلیتر روی، و 6 میلیگرمدرلیتر آهن+10 میلیگرمدرلیتر روی باعث تغییر کمتری در کربوهیدرات محلول کل برگ نسبت به غلظتهای پایینتر شد. کاربرد آهن و روی بهصورت همزمان باعث افزایش روی، منگنز و مس در برگ و ریشه شد، اما کاربرد روی در غلظتهای بالاتر باعث کاهش میزان عناصر بهویژه آهن برگ و ریشه شد. بر اساس نتایج بهدست آمده میتوان بیان کرد تیمارهای ترکیبی آهن و روی بهتر از تیمارهای جداگانه عمل کرده و اثرات بهبود دهندگی بیشتری داشتند و تیمار 6 میلیگرمدرلیتر آهن به همراه 5 میلیگرمدرلیتر روی بهترین تیمار معرفی گردید.
کلید واژگان
پروتئینریز مغذی
Frap
Spinacia oleracea L
شماره نشریه
15تاریخ نشر
2024-06-211403-04-01
ناشر
دانشگاه ایلامIlam University
سازمان پدید آورنده
کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایراندانشیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
دانشجوی دکتری، گروه تولیدات گیاهی و ژنتیک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
شاپا
2676-48142676-4822



