• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • دو فصلنامه علوم سبزی ها
    • دوره 8, شماره 15
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • دو فصلنامه علوم سبزی ها
    • دوره 8, شماره 15
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    ارزیابی اثر غلظت‌های مختلف آهن و روی محلول غذایی بر عملکرد، محتوای بیوشیمیایی و مواد مغذی اسفناج (Spinacia oleracea L.) در شرایط کشت بدون خاک

    (ندگان)پدیدآور
    جعفری, احمدرسولی, فرزادبهتاش, فرهادموسوی, سید بهمنفردوسی قبچاق, پرینازاسدی, محمد
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    اسفناج (.Spinacia oleracea L)، یکی از غنی‌ترین سبزی­ های برگی است که توسط مردم جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. تأمین مواد مغذی در سیستم کشت بدون خاک می‌تواند بر محتوای مواد مغذی، طعم، بافت و سایر ویژگی‌های اسفناج تأثیر بگذارد. در مطالعه­ ی حاضر جهت بررسی اثرات غلظت عناصر روی و آهن محلول غذایی بر اسفناج تحت کشت بدون خاک، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در سال 1400 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه مراغه انجام شد. تیمارها شامل آهن (3، 6 و 12 میلی‌گرم‌درلیتر)، و روی (0/22و 10 میلی‌گرم‌درلیتر) بودند. نتایج به‌دست آمده نشان داد؛ تیمارهای 6 میلی‌گرم‌درلیتر آهن+5 میلی‌گرم‌درلیتر روی عملکرد گیاه و اندازه برگ، رنگدانه‌های فتوسنتزی، پروتئین محلول کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی کل را بهبود بخشید اما افزایش غلظت تیمارها کاهش این صفات را در پی داشت. همچنین تیمارهای ترکیبی 12 میلی‌گرم‌درلیتر آهن+ 10 میلی‌گرم‌درلیتر روی، و 6 میلی‌گرم‌درلیتر آهن+10 میلی‌گرم‌درلیتر روی باعث تغییر کمتری در کربوهیدرات‌ محلول کل برگ نسبت به غلظت‌های پایین‌تر شد. کاربرد آهن و روی به‌صورت همزمان باعث افزایش روی، منگنز و مس در برگ و ریشه شد، اما کاربرد روی در غلظت‌های بالاتر باعث کاهش میزان عناصر به‌ویژه آهن برگ و ریشه شد. بر اساس نتایج به‌دست آمده می‌توان بیان کرد تیمارهای ترکیبی آهن و روی بهتر از تیمارهای جداگانه عمل کرده و اثرات بهبود دهندگی بیشتری داشتند و تیمار 6 میلی‌گرم‌درلیتر آهن به همراه 5 میلی‌گرم‌درلیتر روی بهترین تیمار معرفی گردید.
    کلید واژگان
    پروتئین
    ریز مغذی
    Frap
    Spinacia oleracea L

    شماره نشریه
    15
    تاریخ نشر
    2024-06-21
    1403-04-01
    ناشر
    دانشگاه ایلام
    Ilam University
    سازمان پدید آورنده
    کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
    دانشیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
    استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
    دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
    کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
    دانشجوی دکتری، گروه تولیدات گیاهی و ژنتیک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران

    شاپا
    2676-4814
    2676-4822
    URI
    https://dx.doi.org/10.22034/iuvs.2023.2010676.1316
    https://iuvs.ilam.ac.ir/article_714222.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1139055

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب