• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مرتع و آبخیزداری
    • دوره 77, شماره 3
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مرتع و آبخیزداری
    • دوره 77, شماره 3
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    بررسی شاخص‎‌‎های کیفیت علوفه گونه‎‌‎های مهم دارویی اسانس‎‌‎دار در مراتع استان خراسان‎‌‎رضوی

    (ندگان)پدیدآور
    یاری, رضارستم پور, مسلممیرمیران, سیده محبوبه
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    برآورد‎ ‎ارزش‎ ‎غذایی‎ ‎علوفه‎ ‎یک‎ ‎جنبه‎ ‎اصلی‎ ‎مدیریت‎ ‎دامدر مراتع محسوب می‎‌‎شود. باتوجه به اینکه گیاهان دارویی سهم عمده‎‌‎ای در ترکیب پوشش گیاهی ‏مراتع دارند، بنابراین این پژوهش با هدف تعیین ارزش غذایی 9 گونه گیاه دارویی در دو مرحله رشد رویشی و گلدهی در مراتع استان خراسان‎‌‎رضوی در سال ‏‏1401 اجرا شد.‏‎ ‎در‎ ‎ﻫﺮ‎ ‎ﻣﺮﺣﻠﻪ، 3 ﻧﻤﻮﻧﻪ‎ ‎و‎ ‎ﺑﺮای ﻫﺮ‎ ‎ﻧﻤﻮﻧﻪ،‎ ‎ﺣﺪاﻗﻞ 10 پایه گیاهیﻗﻄﻊ‎ ‎ﺷﺪ.‏‎ ‎پس از خشک‎‌‎شدن ﻧﻤﻮﻧﻪﻫﺎ‎ ‎در‎ ‎ﻫﻮای آزاد‎ ‎ﺧﺸک‎ ‎درصدپروتئین خام ‏‏(‏CP‏) ، دیواره سلولی منهای‏‎‌‎همی‎‌‎سلولز‎(ADF) ‎، دیواره سلولی‎ (NDF) ‎، درصد‎ ‎هضم‌پذیری‎ ‎ماده‌خشک (‏DMD‏)و انرژی متابولیسم (‏ME‏) برای گونه‌های ‏موردمطالعه تعیین شد.به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده‎‌‎ها از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاًتصادفی (‏CRD‏) با دو عامل گونه در 9 سطح و ‏مرحله در 2 سطح (رویشی و گلدهی) از تحلیل واریانس دوطرفه (‏ANOVA‏) استفاده شد. نتایج نشان داد که تمامی صفات مورد مطالعه تحت تاثیر ‏برهمکنش گونه گیاهی و مرحله فنولوژیکی قرار گرفتند. افزایش طول رشد از مرحله رویشی به گلدهی در بیشتر گونه‌ها سبب کاهش پروتئین خام، درصد‎ ‎هضم‎ ‎پذیری‎ ‎ماده‎ ‎خشک‎ ‎و انرژی متابولیسمی و افزایش درصدد‎ ‎یواره‎ ‎سلولی‎ ‎منهای‎‌‎همی‌سلولز شد. بیشترین‎ ‎میزان‎ ‎پروتئین‎ ‎خام‎ ‎و‎ ‎میزان‎ ‎هضم‌پذیری‎ ‎ماده-‏خشک‎ ‎در گونهRu.scutatus‏ در مرحله رویشی مشاهده شد. در این بررسی میزان پروتئین، قابلیت هضم‌پذیری و انرژی متابولیسمی در مقادیر بالاتر از حد ‏بحرانی در مرحله رویشی و در گونه‌هایThymus kotschyanus، ‏‎ Rumex scutatusو ‏Ferula haussknechtii‏ مشاهده شد. بنابراین اواخر دوره رویشی ‏همزمان با کاهش اسانس در این گونه‎‌‎ها را می‎‌‎توان به عنوان زمان مناسب برای چرای دام در این گونه‎‌‎ها در نظر گرفت.‏
    کلید واژگان
    ارزش‌غذایی
    تغذیه دام
    گیاهان دارویی
    مراحل فنولوژیکی

    شماره نشریه
    3
    تاریخ نشر
    2024-10-22
    1403-08-01
    ناشر
    دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
    سازمان پدید آورنده
    مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
    گروه مرتع و آبخیزداری و عضو گروه پژوهشی خشکسالی و تغییر اقلیم، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
    مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

    شاپا
    5044-2008
    2423-7795
    URI
    https://dx.doi.org/10.22059/jrwm.2024.367142.1731
    https://jrwm.ut.ac.ir/article_98827.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1129412

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب