واکنش مورفوفیزیولوژیک نخود (Cicer arietinum L.) به پرایمینگ سالیسیلیک اسید و محلولپاشی نانوکود کلات در شرایط دیم
(ندگان)پدیدآور
عباسی, لیلاخورگامی, علیرفیعی, مسعود
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اهداف: مطالعه بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ سالیسیلیک اسید و محلولپاشی نانوکود بر عملکرد و برخی خصوصیات مورفولوژیک دو رقم نخود برای انتخاب مناسبترین تیمار در شرایط دیم انجام شد.مواد و روشها: این آزمایش بهصورت فاکتوریل- اسپلیت در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 96-1395 و 97-1396 در خرمآباد لرستان اجرا شد. عامل رقم شامل دو رقم عادل و توده محلی گریت و عامل پرایمینگ بذر با محلول سالیسیلیک اسید شامل بدون پرایمینگ و پرایمینگ سالیسیلیک اسید بهصورت فاکتوریل در کرتهای اصلی و عامل محلول پاشی نانوکود کلات مخصوص حبوبات در چهار سطح شامل محلول پاشی با آب مقطر (شاهد) و محلول پاشی به میزان یک، دو و سه لیتر در هکتار در کرتهای فرعی قرار گرفتند.یافتهها: نتایج نشان داد در هر دو رقم عادل و توده محلی گریت، بیشترین تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت از پرایمینگ سالیسیلیک اسید و محلول پاشی نانوکود بسته به میزان مصرف بدست آمد. در هر دو رقم عادل و توده محلی گریت، بیشترین عملکرد دانه از کاربرد سالیسیلیک اسید با مصرف دو لیتر در هکتار نانوکود (بهترتیب 1840 و 1152 کیلوگرم در هکتار) تولید شد. بالاترین میزان سبزینگی برگ، پروتئین دانه و عملکرد پروتئین نیز از کاربرد سالیسیلیک اسید با مصرف نیم تا یک لیتر در هکتار نانوکود حاصل شد. نتیجهگیری: در مجموع، رقم عادل با پرایمینگ سالیسیلیک اسید و محلولپاشی حداقل نیم لیتر در هکتار نانوکود جهت بهبود کمیت و کیفیت نخود در شرایط دیم توصیه میشود.
کلید واژگان
اجزای عملکردپروتئین دانه
سبزینگی برگ
عملکرد دانه
محتوای آب نسبی
زراعت
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2024-10-221403-08-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه کشاورزی، واحد خرمآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرمآباد، ایران.گروه زراعت -دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد -خرم آباد- لرستان- ایران
بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد،
شاپا
2476-43102476-4329



