ارزیابی کمیت و کیفیت روغن کاملینا (Camelina sativa L.) با کاربرد تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی در دورهای مختلف آبیاری
(ندگان)پدیدآور
جوانمرد, عبداللهرشیدی, مصطفیشکاری, فریبرزامانی ماچیانی, مصطفی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه و هدف: به منظور کاهش استفاده از نهادههای شیمیایی در سیستمهای کشاورزی پایدار، پژوهشی با هدف بررسی اثرات کاربرد جداگانه و تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی و دورهای مختلف آبیاری بر عملکرد کمی و کیفی کاملینا (Camelina sativa L.) اجرا شد. مواد و روشها: آزمایش بهصورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 18 تیمار و سه تکرار در شهرستان سقز در سال 1401 اجرا شد. فاکتور اصلی، دورهای مختلف آبیاری در سه سطح، عدم آبیاری (شرایط دیم)، آّبیاری پس از 10 و 20 روز بود. همچنین، فاکتور فرعی منابع مختلف کودی در شش سطح عدم مصرف کود (شاهد)، کود زیستی، 100 درصد کود شیمیایی، کود زیستی+ 25 درصد کود شیمیایی، کود زیستی+ 50 درصد کود شیمیایی و کود زیستی+ 75 درصد کود شیمیایی میباشد.یافتهها: نتایج نشان داد بیشترین (81/457 کیلوگرم در هکتار) و کمترین (29/186 کیلوگرم در هکتار) میزان عملکرد دانه در واحد سطح به ترتیب در دور آبیاری 10 روز با کاربرد تلفیقی کود زیستی+ 75 درصد کود شیمیایی و عدم آبیاری بدون مصرف کود حاصل شد. بیشترین درصد (88/37 درصد) و عملکرد روغن در دور آبیاری 10 روز با کاربرد تلفیقی کود زیستی+ 75 درصد کود شیمیایی حاصل شد. آنالیز شیمیایی روغن کاملینا نشان داد که اسیدهای چرب غالب موجود در روغن این گیاه شامل لینولنیک اسید ، لینولئیک اسید ، اولئیک اسید و ایکوزنوئیک اسید میباشد. بیشترین میزان اولئیک، لینولئیک و لینولنیک اسید در دور آبیاری 10 روز با کاربرد تلفیقی کود زیستی+ 75 درصد کود شیمیایی بدست آمد.
کلید واژگان
اولئیک اسیدتنش خشکی
کود زیستی
کشاورزی پایدار
گیاهان روغنی
اگرواکولوژی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2024-10-221403-08-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
هیأت علمی دانشگاه مراغهدانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
گروه زراعت و اصلاح نباتات- دانشگاه مراغه
دانشجوی دکتری دانشگاه مراغه
شاپا
2476-43102476-4329



