ارزیابی کاربرد کودهای دامی ، ورمیکمپوست و محلولپاشی با اسید آسکوربیک و مواد هیومیکی بر تولید گیاه دارویی بادرشبو (Dracocephalam moldavica L.)
(ندگان)پدیدآور
نصیری, یوسفباغبان اکبری, پریسانورآئین, مجتبیامینی, روح الهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی تأثیر کاربرد کودهای آلی، اسید آسکوربیک و اسید هیومیک بر عملکرد ماده خشک، عملکرد دانه و تولید اسانس بادرشبو، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1396 اجرا گردید. تیمار کودهای آلی شامل شاهد، کود دامی (30 تن در هکتار )، ورمیکمپوست (15 تن در هکتار) و عامل دوم محلولپاشی اسیدآسکوربیک و اسید هیومیک شامل شاهد، اسید آسکوربیک، اسید هیومیک و اسید آسکوربیک + اسید هیومیک بودند. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر صفات مورفولوژیکی، وزن خشک تک بوته، عملکرد ماده خشک، عملکرد دانه و عملکرد اسانس در تیمارهای ورمیکمپوست و کاربرد ترکیبی اسید آسکوربیک + اسید هیومیک بهدست آمد. بیشترین عملکرد ماده خشک (2271 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (9/645 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (3/12 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد ترکیبی از اسید آسکوربیک + اسید هیومیک بهدست آمد که نسبت به شاهد بهترتیب افزایشهای 5/36، 1/18 و 8/72 درصدی را نشان داد. بیشترین وزن هزاردانه با کاربرد اسید هیومیک و ورمیکمپوست (66/1 گرم)، کاربرد توأم اسید هیومیک + اسید آسکوربیک و ورمیکمپوست (59/1 گرم) و کاربرد توأم اسید هیومیک + اسید آسکوربیک و شاهد (54/1 گرم) بهترتیب با 2/30، 7/24 و 6/20 درصد افزایش نسبت به عدم کاربرد کود و بدون محلولپاشی بهدست آمد. بیشترین درصد اسانس (61/0درصد) با محلولپاشی اسید هیومیک + اسید آسکوربیک و کاربرد ورمیکمپوست بهدست آمد که نسبت به شاهد 2/45 درصد افزایش نشان داد. با توجه پاسخ مثبت عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی بادرشبو به کاربرد کودهای آلی، اسید هیومیک و اسید آسکوربیک، میتوان انتظار داشت که در شرایط عدم مصرف کود شیمیایی، کاربرد کود دامی و ورمیکمپوست و اسیدهای هیومیک و آسکوربیک افزایش عملکرد و اسانس بادرشبو را در پی خواهند داشت.
 
 
کلید واژگان
اسانساسید هیومیک
بادرشبو
عملکرد دانه
ماده خشک
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-12-221398-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغهدانشآموخته کارشناسی ارشد آگرواکولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
دانشیار گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
شاپا
2476-43102476-4329




