اجزای عملکرد، کیفیت نیام و دانه لوبیا سبز در شرایط تنش کمآبی و محلولپاشی اسید سالیسیلیک و مگافول
(ندگان)پدیدآور
حسینی, سیده زینببرزگر, طاهرنیکبخت, جعفرقهرمانی, زهرانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثر محلولپاشی اسید سالیسیلیک و مگافول بر شاخصهای کیفی و کمی نیام و دانه لوبیا سبز رقم سانری تحت تنش کمآبی، آزمایشی بصورت کرتهای خرد شده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال 1394 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه و تیمار محلولپاشی برگی اسید سالیسیلیک (5/0، 1 و 5/1 میلیمولار) و مگافول (1/0، 2/0 و 3/0 درصد) بود. نتایج نشان داد که تنش کمآبی بطور معنیداری طول نیام، وزن تر نیام، تعداد دانه در نیام و عملکرد نیام و دانه، محتوای نسبی آب برگ و غلظت عناصر نیتروزن، فسفر و پتاسیم را کاهش داد. اعمال تنش کمآبی 75 و 50 درصد آبی گیاه به ترتیب باعث کاهش 6/67 و 94 درصد عملکرد نیام شدند. محلولپاشی اسید سالیسلیک و مگافول، عملکرد و کیفیت نیام و دانه، غلظت عناصر ومحتوای نسبی آب برگ را بهبود بخشید. بهطوری که بیشترین مقدار عملکرد نیام (3/13625 کیلوگرم در هکتار)، تعداد نیام در بوته (69/7)، عملکرد دانه (87/4303 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد پروتئین (8/671 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد کربوهیدرات (7/3356 کیلوگرم در هکتار)  با محلولپاشی مگافول 2/0 درصد در شرایط آبیاری 100 درصد حاصل شد. بیشترین درصد کربوهیدرات (9/55 و 25/55 ) با محلولپاشی مگافول 2/0 درصد به ترتیب در شرایط آبیاری 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه مشاهده شد. با توجه به نتایج، محلولپاشی اسید سالیسیلیک 5/1 میلیمولار و مگافول 2/0 درصد در شرایط آبیاری نرمال و تنش کمآبی جهت بهبود عملکرد و کیفیت نیام و دانه پیشنهاد میشود.
کلید واژگان
آبیاریپروتئین
کربوهیدرات
محتوای نسبی آب برگ
وزن صد دانه
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-09-231398-07-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجانگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
شاپا
2476-43102476-4329




