بازتاب کرچک (Ricinus communis L.) به محلولپاشی نانو کلات روی و اسید هیومیک در شرایط محدودیت آبیاری
(ندگان)پدیدآور
رهبری, علیمسعود سینکی, جعفردماوندی, علیرضوان, شهرامنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی پاسخهای فیزیولوژیکی کرچک به محلولپاشی با نانو کلات روی و اسید هیومیک تحت شرایط محدودیت آبیاری، آزمایشی بهصورت اسپلیت-فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه دامغان در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. آبیاری بهعنوان فاکتور اصلی در سه سطح شامل آبیاری نرمال (شاهد)، آبیاری تا مرحله BBCH75 (تنش ملایم) و آبیاری تا مرحله BBCH65 (تنش شدید) و ترکیب محلولپاشی غلظتهای مختلف اسید هیومیک (عدم مصرف، مقدار توصیه شده و دو برابر مقدار توصیه شده) و نانو کلات روی (کاربرد و عدم کاربرد) بهعنوان فاکتور فرعی این آزمایش بودند. نتایج نشان داد که اثر تیمار آبیاری، اسید هیومیک و نانو کلات روی بر تعداد کپسول، تعداد دانه، وزن صد دانه، عملکرد دانه، درصد روغن و محتوای کلروفیل معنیدار بودند. آبیاری تا BBCH65 منجر به کاهش 9/11، 9/34 ، 2/24، 9/24 و 7/51 درصدی وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، درصد و عملکرد روغن در مقایسه با تیمار آبیاری نرمال شد. با کاربرد اسید هیومیک به مقدار توصیه شده، بیشترین عملکرد دانه (8/2098 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. محلولپاشی نانو کلات روی نیز به افزایش 3/14، 4/8 و 4/18 درصدی تعداد دانه، وزن صد دانه و عملکرد دانه منجر شد. بیشترین درصد روغن (4/45 درصد) و عملکرد روغن (3/943 کیلوگرم در هکتار) در آبیاری نرمال به دست آمد. عدم کاربرد اسید هیومیک و همچنین آبیاری تا BBCH65 محتوای کلروفیل برگ را کاهش داد. بیشترین فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز در شرایط عدم مصرف نانو کلات روی و مصرف دو برابری اسید هیومیک تحت شرایط آبیاری تا BBCH65 مشاهده شد. درصد روغن دانه با صفات عملکردی و میزان کلروفیل کل همبستگی مثبت و با فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان همبستگی منفی و معنیدار داشت. نتایج رگرسیون نشان داد که متغیرهای تعداد کپسول، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد روغن از اصلیترین عوامل مؤثر بر درصد روغن دانه بودهاند. بهطور کلی، محلولپاشی اسید هیومیک به مقدار توصیه شده و نانو کلات روی، صفات رشدی و فیزیولوژیکی کرچک را بهبود بخشید و تحمل گیاه به محدودیت آبیاری را افزایش داد.
کلید واژگان
فعالیت آنتیاکسیدانیروغن دانه
رنگدانههای فتوسنتزی
مقیاس BBCH
نانو کود
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
رشته زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایراندانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران
دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران
دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران
شاپا
2476-43102476-4329




