ارزیابی برخی صفات رشدی و ویژگیهای کمی اسانس ریحان (.Ocimum basilicum L) در شرایط تنش شوری و کاربرد اسید هیومیک
(ندگان)پدیدآور
گوهری, غلامرضارسولی, فرزادزاهدی, سید مرتضینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ریحانگیاهی یکساله، علفی و متعلق به خانواده نعناع و از معروفترین گیاهان دارویی میباشد که کاربرد های فراوانی در صنایع غذایی، دارویی و عطرسازی دارد. به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف اسید هیومیک (صفر، 500 ، 1000 و2000 میلیگرم بر لیتر) بر گیاه ریحان تحت تنش شوری با غلظت (صفر ، 25 و 50 میلیمولار) در شرایط هیدروپونیک، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا و برخی صفات رویشی همچون شاخص کلروفیل، ارتفاع بوته، تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ و کل گیاه و نیز درصد محتوای اسانس و عملکرد اسانس اندازه گیری گردید. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که اکثر صفات رشدی مورد مطالعه گیاهان تحت تنش شوری 25 و 50 میلیمولار کاهش معنیداری نسبت به شاهد داشتند و محلولپاشی اسید هیومیک با غلظت 500 میلی گرم بر لیتر در گیاهان تحت تنش اختلاف معنیداری با گیاهان شاهد  نشان نداد. بالاترین محتوای اسانس در  تیمار شوری 50 میلی مولار مشاهده گردید  و مقدار این صفت در گیاهان شاهد از بقیه تیمارها کمتر بود. بهطور کلی نتایج نشان داد که اعمال تنش شوری موجب کاهش معنیدار اغلب صفات رشدی و نیز محتوای اسانس ریحان  شده و کاربرد اسید هیومیک با بهبود ویژگی های رشدی، اثرات منفی تنش شوری را کاهش می دهد. لذا چنین به نظر می رسد که در مناطقی که تنش شوری عامل محدود کننده کشت ریحان است، کاربرد اسید هیومیک را به کشاورزان توصیه کرد.
کلید واژگان
ریحاناسید هیومیک
تنش شوری
صفات رویشی
اسانس
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-06-221396-04-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغهگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
شاپا
2476-43102476-4329




