ارزیابی رشد و جذب عناصر غذایی در گوجهفرنگی با تلقیح جدایههای سودوموناس و سطوح معدنی پتاسیم
(ندگان)پدیدآور
دیلمی راد, معصومهساریخانی, محمدرضااوستان, شاهیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پتاسیم یکی از عناصر غذایی ضروری پرمصرف برای گیاهان است که نقش مهمی در رشد گیاه و همچنین کیفیت محصولات کشاورزی دارد. در این پژوهش توانایی پنج جدایه میکروبی Pseudomonas spp. از باکتریهای آزادکننده پتاسیم شاملS6-6 ، S10-3، S14-3، S19-1و S21-1 بر بهبود رشد و افزایش جذب پتاسیم توسط گیاه گوجهفرنگی در خاک با پتاسیم قابل استفاده پایین (کمتر از 200 میلیگرم در گیلوگرم) و در شرایط غیراستریل و با حضور ریزجانداران بومی خاک بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتور اول شامل تلقیح باکتریایی (5 جدایه و نمونه شاهد) و فاکتور دوم شامل سه سطح کود پتاسیمی بدون کود، 50 درصد توصیه شده (150 کیلوگرم در هکتار) و 100 درصد میزان توصیه شده (300 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک بخش هوایی (47/53 و 68/7گرم در گلدان) با مصرف پتاسیم 150 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و با مصرف 300 کیلوگرم در هکتار کود کاهش پیدا کرد. اثر باکتری بر عملکرد، شاخص کلروفیل، جذب پتاسیم، غلظت فسفر، آهن، روی، منیزیم و کلسیم معنیدار بود. حداکثر میانگین وزن تر بخش هوایی در جدایه S6-6 (76/54 گرم در گلدان) مشاهده شد. جدایههای S14-3 (2/1 گرم در گلدان)، S19-1 (18/1 گرم در گلدان) و S21-1(16/1 گرم در گلدان) دارای بیشترین میانگین وزن خشک ریشه و همچنین مقدار پتاسیم ریشه بودند. دو جدایه S21-1و S14-3به لحاظ تغذیهای نسبت به سایر جدایهها بهتر عمل کردند.بیشترین غلظت فسفر، آهن بخش هوایی و غلظت منیزیم و فسفر ریشه متعلق به S21-1 بود. S14-3 بیشترین غلظت منیزیم و فسفر بخش هوایی را داشت. جدایههای باکتری در سطح 150 کیلوگرم در هکتار کود پتاسیم عملکرد بهتری داشتند و بیشترین میانگین وزن تر و خشک بخش هوایی متعلق به جدایه S6-6 (066/62 و 203/9 گرم در گلدان) در سطح 150 کیلوگرم در هکتار کود پتاسیم بود.          
کلید واژگان
باکتری آزادکنندهپتاسیم
سودوموناس
گوجهفرنگی
میزان جذب
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2016-12-211395-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزبیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
شاپا
2476-43102476-4329




