پاسخهای تغذیهای و فیزیولوژیکی نارنگی انشو با پایه گوتو (Citrus aurantium L. var. Gou Tou) به خاکهای آهکی
(ندگان)پدیدآور
اسدی کنگرشاهی, علیاخلاقی امیری, نگین
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پایه گوتو (Citrus aurantium L. var. Gou Tou)، به عنوان یکی از پایههای متحمل به آهک خاک در مرکبات گزارش شده است. هدف این پژوهش ارزیابی روند رشد و تحمل پایه گوتو به خاکهای آهکی شرق مازندران بود. به این منظور، آزمایشی به مدت دو سال درقالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در هفت خاک با دامنه کربنات کلسیم معادل از 2% تا 45% انجام شد. پاسخهای گیاهی شامل روند رشد رویشی، وزن خشک، شاخص درجه زردی، کلروفیل، شاخص فلورسنس کلروفیل، غلظت عناصر غذایی در برگ و ریشه بود. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین وزن خشک اندام هوایی از خاکهای رسی با آهک کل بیشتر از 30% به دست آمد. درجه زردی برگ نهالها در خاکهای مختلف، تفاوت معنیداری با هم داشت و این تفاوت بیشتر ناشی از کمبود منگنز در برگ بود. میانگین غلظت آهن کل در ریشهها، 4/19 برابر میانگین غلظت آن در برگها بود که تجمع و رسوب آهن در ریشهها را نشان میداد. هر چند مقدار منگنز قابل استفاده خاک در بیشتر خاکها برای درختان مرکبات بیش از حد مطلوب بود، اما میانگین غلظت منگنز برگ نهالها در بیشتر خاکها کمتر از حد کفایت بود. میانگین غلظت منگنز در ریشه نهالها حدود شش برابر میانگین غلظت آن در برگ بود. به طور کلی منیزیم و گوگرد به ترتیب بیشترین وکمترین راندمان انتقال از ریشه به اندام هوایی را داشتند و آهن فعال و آهن کل به ترتیب دارای بیشترین و کمترین راندمان انتقال بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که شاخص زرد برگی نهالهای انشو با پایه گوتو در خاکهای مختلف تفاوت معنیداری با هم داشت و پایه گوتو نسبتا متحمل به آهک خاک بود. بنابراین، پایه گوتو نمیتواند جایگزین مناسبی برای پایه نارنج در خاکهای با آهک خیلی زیاد باشد.
کلید واژگان
پایه مرکباتزرد برگی (کلروز)
عناصر غذایی
کربنات کلسیم
شیمی و حاصلخیزی خاک
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2024-11-211403-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات مازندرانعضو هیات علمی، سازمان تحقیقات کشاورزی
شاپا
2228-71242228-7132



