ارزیابی وضعیت تغذیهای هندوانه (Citrullus Vulgaris) با روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی و مقایسه آن با روش انحراف از درصد بهینه
(ندگان)پدیدآور
قریشی, سیدجوادسپهر, ابراهیمشریفمند, ماهرخ
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
رسیدن به حد مطلوب عملکرد با برقراری تعادل بین عناصر غذایی امکانپذیر است. برای تشخیص اختلالات تغذیهای و در پی آن مصرف بهینه کودهای شیمیایی، از شاخصهای تغذیهای استفاده میشود. از این رو برای بهینه کردن مصرف کود در مزارع هندوانهکاری در شمال استان آذربایجان غربی از روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND) استفاده شد و نتایج آن با روش انحراف از درصد بهینه (DOP) مقایسه گردید. به این منظور، از ۱۵۰ مزرعه هندوانه در شهرستان پلدشت نمونههای خاک و برگ تهیه شد و غلظت عناصر غذایی شامل نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، آهن (Fe)، منگنز (Mn)، روی (Zn)، مس (Cu) و بور (B) با روشهای استاندارد آزمایشگاهی تعیین شدند. سپس مزارع به دو گروه عملکردی زیاد و کم دسته بندی شد و شاخصهای عناصر غذایی با روشهای DOP و CND محاسبه گردید. براساس روش CND نرمهای استاندارد برای عناصر غذایی B, Cu, Zn, Mn, Fe, Mg, Ca, K, P, Nو بخش باقیمانده (Rd) به ترتیب ۱۸/۰±۰۴/۳، ۲۵/۰±۵۹/۰، ۲۲/۰±۸۷/۲، ۲۴/۰±۷۲/۲، ۳۱/۰±۳۱/۱، ۳۷/۰±۵۰/۲-، ۳۸/۰±۷۵/۲-، ۲۷/۰±۴۲/۳-، ۲۸/۰±۵۰/۴-، ۴۶/۰±۰۱/۴- و ۱۵/۰±۶۵/۶ به دست آمد. مقایسه نتایج روشهای DOP و CND نشان داد که در هر دو روش، در بین عناصر پرمصرف نیتروژن و پتاسیم و در بین عناصر کم مصرف، روی و آهن منفیترین شاخص و بیشترین کمبود را داشتند و نتایج این دو روش مشابه بهدست آمد. بنابراین، براساس شاخصهای عناصر غذایی میتوان گفت مزارع با عملکرد پایین از نظر تغذیهای در وضعیت نامتعادلی قرار داشتند.
کلید واژگان
تعادل تغذیهایشاخصهای عناصر غذایی
DOP
CND
منطقه پلدشت
شیمی و حاصلخیزی خاک
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2024-11-211403-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی خاک ، دانشگاه تبریز ، ایراناستاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه
دانش آموخته دکتری گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه؛
شاپا
2228-71242228-7132



