• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • پژوهش های خاک (علوم خاک و آب)
    • دوره 38, شماره 3
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • پژوهش های خاک (علوم خاک و آب)
    • دوره 38, شماره 3
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای هندوانه (Citrullus Vulgaris) با روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی و مقایسه آن با روش انحراف از درصد بهینه

    (ندگان)پدیدآور
    قریشی, سیدجوادسپهر, ابراهیمشریفمند, ماهرخ
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    رسیدن به حد مطلوب عملکرد با برقراری تعادل بین عناصر غذایی امکان­پذیر است. برای تشخیص اختلالات تغذیه­ای و در پی آن مصرف بهینه کود­های شیمیایی، از شاخص­های تغذیه­ای استفاده می­شود. از این رو برای بهینه کردن مصرف کود در مزارع هندوانه­کاری در شمال استان آذربایجان غربی از روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND) استفاده  شد و نتایج آن با روش انحراف از درصد بهینه (DOP) مقایسه گردید. به این منظور، از ۱۵۰ مزرعه هندوانه در شهرستان پلدشت نمونه­های خاک و برگ تهیه شد و غلظت عناصر غذایی شامل نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، آهن (Fe)، منگنز (Mn)، روی (Zn)، ‌مس (Cu) و بور (B) با روش­های استاندارد آزمایشگاهی تعیین شدند. سپس مزارع به دو گروه عملکردی زیاد و کم دسته بندی شد و شاخص­های عناصر غذایی با روش­های DOP و CND محاسبه گردید. براساس روش CND نرم­های استاندارد برای عناصر غذایی  B, Cu, Zn, Mn, Fe, Mg, Ca, K, P, Nو بخش باقیمانده (Rd) به ترتیب ۱۸/۰±۰۴/۳، ۲۵/۰±۵۹/۰، ۲۲/۰±۸۷/۲، ۲۴/۰±۷۲/۲، ۳۱/۰±۳۱/۱، ۳۷/۰±۵۰/۲-، ۳۸/۰±۷۵/۲-، ۲۷/۰±۴۲/۳-، ۲۸/۰±۵۰/۴-، ۴۶/۰±۰۱/۴- و ۱۵/۰±۶۵/۶ به ­دست آمد. مقایسه نتایج روش­های DOP و CND نشان داد که در هر دو روش، در بین عناصر پرمصرف نیتروژن و پتاسیم و در بین عناصر کم مصرف، روی و آهن منفی­ترین شاخص و بیشترین کمبود را داشتند و نتایج این دو روش مشابه به­دست آمد. بنابراین، براساس شاخص­های عناصر غذایی می­توان گفت مزارع با عملکرد پایین از نظر تغذیه­ای در وضعیت نامتعادلی قرار داشتند.
    کلید واژگان
    تعادل تغذیه‌ای
    شاخص‌های عناصر غذایی
    DOP
    CND
    منطقه پلدشت
    شیمی و حاصلخیزی خاک

    شماره نشریه
    3
    تاریخ نشر
    2024-11-21
    1403-09-01
    ناشر
    موسسه تحقیقات خاک و آب
    Agricultural Research,Education and Extension Organization
    سازمان پدید آورنده
    کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی خاک ، دانشگاه تبریز ، ایران
    استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه
    دانش آموخته دکتری گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه؛

    شاپا
    2228-7124
    2228-7132
    URI
    https://dx.doi.org/10.22092/ijsr.2024.365484.744
    https://srjournal.areeo.ac.ir/article_132217.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1110773

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب