ﺗﺄثیر سیستمهای خاکورزی و مدیریت بقایای برنج بر صفات مورفولوژیک و عملکرد کلزای پاییزه به عنوان کشت دوم پس از برنج در رشت
(ندگان)پدیدآور
ربیعی, محمدرجبیان, مریمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی ﺗﺄثیر سیستمهای خاکورزی و مدیریت بقایای برنج بر صفات مورفولوژیک و عملکرد کلزای پاییزه به عنوان کشت دوم پس از برنج در رشت، آزمایشی دو ساله به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار طی سالهای زراعی 83-1382 و 84-1383 در اراضی شالیزاری ﻣﺆسسه تحقیقات برنج کشور واقع در شهرستان رشت به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایشی شامل سیستمهای خاک ورزی در 3 سطح (بدون خاک ورزی، خاک ورزی حداقل و خاکورزی متداول) و مدیریت بقایای برنج در 2 سطح (خارج نمودن بقایا و باقی گذاشتن بقایا) بود. صفات مورد ارزیابی شامل زمان شروع گلدهی، طول دوره رویش، ارتفاع بوته، تعداد شاخههای فرعی، فاصله اولین شاخه فرعی خورجین دار تا زمین، طول خورجین، عملکرد دانه و وزن خشک علفهای هرز (20 و 40 روز پس از کاشت) بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که میان سیستمهای مختلف خاکورزی از نظر تمامی صفات مورد ارزیابی به جز طول خورجین، تفاوت معنیداری وجود داشت. مدیریت بقایای برنج تنها بر صفاتی همچون زمان شروع گلدهی، طول دوره رویش و وزن خشک علفهای هرز (40 روز پس از کاشت) اثر معنیداری گذاشت. علاوه بر این، هیچ یک از صفات مورد بررسی به اثر متقابل فاکتورهای مورد بررسی، واکنش معنیداری نشان ندادند. بالاترین میزان عملکرد دانه با میانگین 2278 کیلوگرم در هکتار به تیمار خاکورزی متداول و خارج نمودن بقایا مربوط بوده و کمترین مقدار این صفت نیز با میانگین 1342 کیلوگرم در هکتار به تیمار بدون خاکورزی و باقی گذاشتن بقایا اختصاص داشت. تیمار خاکورزی متداول نیز از نظر عملکرد دانه، تفاوت معنیداری را با تیمار خاکورزی حداقل نشان نداد. بر مبنای تجزیه و تحلیل اقتصادی، به نظر می رسد که سیستم خاکورزی حداقل در شرایط وجود یا عدم وجود بقایا دارای مزیتهایی در مقایسه با سیستم خاکورزی متداول است که کاربرد آن را توجیه می کند.
کلید واژگان
تجزیه و تحلیل اقتصادیسیستمهای خاکورزی
عملکرد دانه
کلزا
مدیریت بقایا
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2012-01-211390-11-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
مؤسسه تحقیقات برنج کشوردانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان
شاپا
2476-43102476-4329




