تأثیر کود شیمیایی و بیولوژیک بر عملکرد، اجزای عملکرد، درصد روغن و پروتئین ارقام کنجد
(ندگان)پدیدآور
شاکری, احسانامینی دهقی, مجیدطباطبایی, سید علیمدرس ثانوی, سیدعلی محمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برای بررسی اثر مقادیر مختلف کود شیمیایی نیتروژن (0، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار) و کود بیولوژیک نیتروکسین (عدم تلقیح و تلقیح بذور) بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم کنجد (Sesamum indicum L.) (دارب-14، جیرفت ویزدی) تحقیقی در سال زراعی 1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد انجام گرفت. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. صفات ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد شاخههای فرعی، تعداد دانه در کپسول، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد روغن، عملکرد روغن و درصد پروتئین اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که ارقام مختلف در تمامی صفات (به استثنای درصد روغن) با یکدیگر اختلاف معنیدار دارند. کاربرد کود شیمیایی نیتروژن و کود بیولوژیک نیتروکسین نیز بر تمامی صفات به جز درصد روغن و شاخص برداشت تأثیر معنیداری داشتند. بالاترین عملکرد دانه (4/1794کیلوگرم در هکتار) و بیشترین درصد پروتئین (48/22) در رقم داراب-14و کاربرد توأم نیتروژن(50 کیلوگرم در هکتار) وکود بیولوژیک به دست آمد. عملکرد دانه همبستگی معنیداری با تعداد شاخههای فرعی، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، درصد پروتئین و عملکرد روغن داشت. در کل نتایج نشان داد کاربرد کود بیولوژیک میتواند تا حد زیادی در راستای کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژن مفید باشد.
کلید واژگان
ارقام کنجدکود نیتروژن
کود بیولوژیک نیتروکسین
عملکرد دانه
درصد روغن
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2012-04-201391-02-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه شاهد تهراناستادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد
استاد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران
شاپا
2476-43102476-4329




