بازتاب عملکرد و اجزای عملکرد ارقام عدس (Lens culinaris L.) به محلول پاشی کود شیمیایی NPK تحت تاریخ های مختلف کاشت در شرایط دیم
(ندگان)پدیدآور
راعی, یعقوبدباغ محمدی نسب, عادلدهقانیان, حسنمحمدی, موسینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اهداف : این تحقیق به منظور ارزیابی واکنش عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گیاه عدس به محلول پاشی کود شیمیایی NPK در تاریخ های مختلف کاشت انجام گردید. مواد و روش ها: آزمایش به صورت اسپلیت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1400 در شهرستان ورزقان با بارندگی سالانه 300 میلی متر به صورت دیم اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل تاریخ کاشت (فاکتور اصلی) در سه سطح 15 آبان (کشت انتظاری)، 15 فروردین و30 فروردین، رقم (فاکتور فرعی) در دو سطح رقم محلی و رقم بلیه سوار و تیمار محلول پاشی کود (فاکتور فرعی فرعی) در دو سطح شاهد (بدون محلول پاشی) و محلول پاشی کود شیمیایی NPK (ازت 5 % ، فسفر و پتاسیم %25 محلول در آب به مقدار 3 کیلوگرم در هکتار).یافته ها: نتایج نشان داد محلول پاشی مواد غذایی عملکرد دانه ارقام محلی و بیله سوار، را به ترتیب به میزان 25 و 24 درصد افزایش داد. در کل با توجه به اهمیت اقتصادی عملکرد دانه، تاریخ کاشت 15 آبان و محلول پاشی کود با ترکیب 75 گرم در هکتار کود بیولوژیک فسفر بارور-2 همراه با50 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل می تواند نقش موثری در افزایش عملکرد دانه عدس داشته باشد.نتیجه گیری: در این مطالعه محلول پاشی کود در تاریخ کاشت 15 آبان با بیشترین تعداد نیام، تعداد دانه در نیام، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه و عملکرد دانه قابل توصیه می باشد.
کلید واژگان
تاریخ کاشترقم
عدس
عملکرد
محلول پاشی
زراعت - اکولوژی گیاهان زراعی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2023-12-221402-10-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه اکوفیزیولوژی گیاهی – دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزگروه اکوفیزیولوژی گیاهی– دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
گروه اکوفیزیولوژی گیاهی– دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
گروه اکوفیزیولوژی گیاهی– دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
شاپا
2476-43102476-4329




