بررسی فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی پنج رقم از گیاه دارویی Humulus Lupulus L.در مناطق مختلف استان گلستان
(ندگان)پدیدآور
حمیدی, مصطفینواب پور, سعیدفتحی سعد آباد, محسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی تأثیر محیط بر میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی، خواص آنتیاکسیدانی و خصوصیات فیتوشیمایی اسانس پنج رقم گیاه رازک (Humulus Lupulus L.) در چهار منطقه استان گلستان (گرگان، علیآباد، گالیکش و آزادشهر)، آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1401-1400 انجام شد. تهیه عصاره میوه به روش خیساندن با استفاده از حلال استون انجام و محتوای فنولی و فلاونوئیـدی بـهترتیـب بـا روشهـای معـرف فولین_ سیوکالتیو و رنگسنجی کلرید آلومینیوم، فعالیت آنتیاکسیدانی با روش 2و2-دیفنیل 1-پیکریلهیدرازیل (DPPH) سنجیده شد. اسانسگیری میوه به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) و شناسایی ترکیبهای موجود در اسانس با کروماتوگراف گازی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) انجام شد. درمجموع 32 ترکیب شامل ترکیبات بتا- اسید، آلفا- اسید، کو- هومولون، محتوای روغن، کاریوفیلن، هومولون و مایرسن عمدهترین اجزای تشکیل دهنده اسانسها بودند. رقم کسکید در منطقه گرگان از نظر محتوای فنولی، فلاونوئیـدی و فعالیت آنتیاکسیدانی بیشترین میزان را داشت که میتواند به شرایط آب و هوایی منطقه و پتانسیل بالاتر این رقم در تولید ترکیبات ثانویه مرتبط باشد. همچنین تمامی رقمها در منطقه گرگان، دارای محتوی ترکیبات ثانویه بالاتری نسبت به سایر مناطق بودند. از بین رقمهای کشت شده نیز در ابتدا رقم کسکید و سپس سنتنیال در تمامی مناطق کشت، بیشترین مقدار را داشتند. بنابراین برای دستیابی به ترکیبات ثانویه بیشتر، میتوان کشت رقم کسکید را در منطقه گرگان توصیه نمود. از طرفی رقم ناگت[ در گالیکش کمترین میزان ترکیبات ثانویه را داشت که میتواند به پتانسیل پایینتر این رقم در تولید ترکیبات ثانویه و شرایط آب و هوایی منطقه گالیکش مرتبط باشد که دارای ارتفاع بیشتر بوده و روی تولید محتوی ترکیبات ثانویه اثر منفی دارد. بنابراین، با توجه به تأثیر شرایط مختلف اکولوژیکی بر ترکیبات دارویی گونههای مختلف رازک، توصیه میشود تأثیر سایر عوامل مانند نوع خاک رویشگاه نیز مورد ارزیابی قرار گیرد.
کلید واژگان
آنتی اکسیداناسانس
ترکیبات فنولی
رقم های رازک
گلستان
گیاهان دارویی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2023-06-221402-04-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
دانشکده تولیدات گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانگروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گرگان، ایران
مؤسسه تحقیقات پنبه، گرگان، ایران




