اثر باکتری¬های ریزوبیومی محرک رشد گیاه بر بهبود شرایط تغذیه¬ای کلزا (.Brassica napus L) تحت تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
سقفی, داودعلیخانی, حسینعلیمتشرع زاده, بابکنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی تاثیر مایهزنی باکتریهای ریزوبیومی محرک رشد گیاه بر جذب عناصر غذایی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، روی، منگنز و مس) در کلزا تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، با دو فاکتور: 1- شوری در چهار سطح 0S، 1S، 2S و 3S (به ترتیب 0، 3، 6 و 9 دسیزیمنس برمتر) و 2-جدایههای ریزوبیومی (در هفت سطح 1T: بدون باکتری (شاهد)، 2T: باکتری متحمل به شوری و حلکننده فسفاتهای نامحلول معدنی، 3T: باکتری متحمل به شوری، مولد ACC-دآمیناز و حلکننده فسفاتهای نامحلول معدنی، 4T: باکتری متحمل به شوری، مولد ACC-دآمیناز زیاد و IAA، 5T: باکتری متحمل به شوری، مولد ACC-دآمیناز، IAA و حلکننده فسفاتهای نامحلول معدنی، 6T: باکتری متحمل به شوری، 7T: باکتری حساس به شوری)، اجرا شد. در مجموع، با افزایش سطوح شوری غلظت عناصر غذایی کاهش یافت. بر اساس نتایج حاصله، مایهزنی باکتری تاثیر معنیداری بر جذب عناصر غذایی نشان داد (01/0P4T بدست آمد. به علاوه، بالاترین غلظت فسفر با افزایش 11 تا 37 درصدی نسبت به شاهد در تیمار 3T مشاهده شد. همچنین مایهزنی با تیمار 5T به ترتیب سبب افزایش 83 و 25 درصدی در غلظت آهن و مس نسبت به شاهد در سطح شوری 3S گردید. در مجموع میتوان بیان کرد استفاده از زادمایه باکتریهای ریزوبیومی محرک رشد به عنوان یک کود زیستی جهت نیل به کشاورزی پایدار حائز اهمیت بوده و میتواند به عنوان روشی ساده و اقتصادی در بهبود تغذیه کلزا تحت تنش شوری مطرح باشد.
کلید واژگان
باکتری¬های ریزوبیومیزادمایه
شوری
عناصر غذایی
کلزا
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2014-02-201392-12-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشگاه تهراندانشگاه تهران
دانشگاه تهران




