بررسی تشکیل و تکامل خاکهای گچی مناطق جیرفت و عنبرآباد، جنوب استان کرمان
(ندگان)پدیدآور
افرا, سهیلابرومند, ناصرفرپور, محمدهادیسنجری, صالحنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
جهت مدیریت بهتر خاکهای گچی، آگاهی از پراکنش و ویژگیهای مختلف آنها ضروری میباشد. پژوهش حاضر به منظور مطالعه نحوه تشکیل، طبقهبندی، میکرومورفولوژی و کانیشناسی خاکهای گچی در مناطق جیرفت و عنبرآباد، جنوب استان کرمان انجام گرفت. برای این منظور هفت خاکرخ، جانمایی، تشریح و نمونهبرداری شدند. نمونههای خاک تحت آزمایشهای مرسوم فیزیکوشیمیایی، میکرومورفولوژی و کانیشناسی رس قرار گرفتند و در نهایت خاکهای منطقه بر اساس دو سیستم ردهبندی آمریکایی (2014) و طبقهبندی جهانی (2015) نامگذاری و مقایسه شدند. سازندهای مارن گچی در ارتفاعات، منشأ گچ در خاکهای منطقه مورد مطالعه میباشد. خاکهای منطقه بر اساس سیستم ردهبندی آمریکایی در دو زیررده جیپسیدز و سالیدز و بر اساس سیستم طبقهبندی جهانی در سه گروه مرجع جیپسیسولز، سولونچاک و سلونتز قرار گرفتند. بررسی مقاطع نازک نشاندهنده وجود پوشش و بلورهای عدسی شکل گچ و پوشش رس میباشد. بلورهای عدسی شکل گچ در خاکهایی با بافت ریز مشاهده شدند. پوششهای رس مشاهده شده در دو افق ناتریک و آرجیلیک، به ترتیب به دلیل نقش پراکندگی سدیم و اقلیم مرطوبتر گذشته میباشد. مطالعه کانیشناسی رس نشاندهنده وجود کانیهای ایلیت، کلریت، اسمکتیت، کائولینیت، سپیولیت و پالیگورسکیت در خاکهای منطقه میباشد. وجود گچ در خاک و نیز سازندهای تبخیری موجود در منطقه باعث تشکیل کانیهای پالیگورسکیت و سپیولیت در خاک شده بود. بین میزان پالیگورسکیت و سپیولیت با میزان اسمکتیت ارتباط معکوسی مشاهده شد، به طوری که به دلیل هوادیدگی بیشتر طی اقلیم مرطوبتر گذشته و با کاهش میزان گچ، بر میزان اسمکتیت افزوده شده و از میزان کانیهای پالیگورسکیت و سپیولیت کاسته شده است.
کلید واژگان
سپیولیتمیکرومورفولوژی
اقلیم گذشته
تکامل خاک
طبقهبندی خاک
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2023-05-221402-03-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
دانشجو سابق کارشناسی ارشد ر گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفتدانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهیدباهنر کرمان
استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهیدباهنر کرمان
استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت




