اثر القای تریپلوئیدی با استفاده از شوک گرمایی بر میزان تفریخ، بقاء و تریپلوئیدی در لارو ماهی کوی (Cyprinus carpio)
(ندگان)پدیدآور
هاتفی, شیماسوداگر, محمدحاجی بگلو, عباسعلیهرسیج, محمدنوع مدرک
Textفیزیولوژی (جانوری)
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این آزمایش بررسی اثر شوک گرمایی روی القای تریپلوئیدی در ماهی کوی (Cyprinus carpio) بود. 3 دمای شوک (38، 40 و 42 درجه سانتی گراد)، 5 مدت زمان آغاز شوک (1، 2، 4، 6 و 8 دقیقه پس از لقاح) و 3 مدت زمان شوک (1، 2 و 3 دقیقه) مورد آزمایش قرار گرفتند. گروهی از تخم ها به عنوان گروه شاهد درنظر گرفته شد. تعداد تیمارها به همراه گروه شاهد 46 تیمار بود. نتایج آزمایش نشان داد بیش ترین میزان تفریخ (59/49 درصد) در تیمارهای 19 (دمای 38 درجه سانتی گراد، 4 دقیقه پس از لقاح، مدت زمان 1 دقیقه)، 10 (دمای 38 درجه سانتی گراد، 2 دقیقه پس از لقاح، مدت زمان 1 دقیقه) و 28 (دمای 38 درجه سانتی گراد، 6 دقیقه پس از لقاح، مدت زمان 1 دقیقه) به دست آمد، در حالی که بین این تیمارها و گروه شاهد اختلاف معنی داری وجود نداشت (0/05P). هم چنین میزان بقاء لاروها با افزایش دمای شوک و مدت زمان شوک به طور معنی داری کاهش یافت (0/05>P). بیش ترین میزان تریپلوئیدی (65/95 درصد) و بازده تریپلوئیدی (63/75 درصد) در دمای 40 درجه سانتی گراد، 6 دقیقه پس از لقاح و مدت زمان 2 دقیقه (تیمار 32) مشاهده شد. نسبت حجم گلبول قرمز و هسته آن در ماهیان تریپلوئید به ترتیب 2/74 و 1/92 برابر ماهیان دیپلوئید بود. با توجه به نتایج به نظر می رسد استفاده از شوک گرمایی با دمای 40 درجه سانتی گراد، 6 دقیقه پس از لقاح و مدت زمان 2 دقیقه می تواند بیش ترین تاثیر را در القای تریپلوئیدی در ماهی کوی داشته باشد.
کلید واژگان
ماهی کویتریپلوئیدی
شوک گرمایی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-12-221398-10-01
ناشر
شرکت مهندسین مشاور شیل آمایشShil Amayesh Consulting Engineering Company
سازمان پدید آورنده
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانگروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران




