• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • زیست شناسی میکروارگانیسم ها
    • دوره 10, شماره 40
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • زیست شناسی میکروارگانیسم ها
    • دوره 10, شماره 40
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    تنوع و توزیع مکانی قارچ‌های اندوفیت فندق (Corylus avellana) در رویشگاه‌های مختلف آن در ایران

    (ندگان)پدیدآور
    کاشانیان, آرزوپنجه که, ناصرطلیعی, فاختک
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    پژوهشی- انگلیسی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    مقدمه: اندوفیت‌ها یا درون‌رست‌ها گروه بزرگ و متنوعی از ریزموجوداتی‌اند که بدون ایجاد علائم در بافت­ها یا اندام­های گیاهان زندگی می‌کنند. اندوفیت‌ها نقش مهمی در حفاظت از گیاه در برابر تنش‌های زیستی و غیرزیستی دارند. هدف مطالعة حاضر جداسازی و شناسایی قارچ‌های اندوفیت در Corylus avellana L. و ارزیابی اثرات احتمالی بافت­های مختلف و شرایط جغرافیایی بر جوامع آنها بود. مواد و روش‏‏ها: نمونه‌گیری از اندام‌های سالم (برگ، ساقه و ریشه) گیاه فندق در استان‌های گلستان، مازندران، گیلان، اردبیل، زنجان و قزوین در شمال و شمال غربی ایران انجام شد. به دنبال ضدعفونی سطحی، قارچ­های اندوفیت با استفاده از تکنیک‌های استاندارد کشت، جداسازی و براساس مشخصات ریخت­شاسی شناسایی شدند. نمایندگان هر گونه به روش مولکولی و توالی‌یابی نواحی ITS ‐rDNA، LSU، TEF1 و β-tubulin شناسایی شدند. داده­ها با استفاده از شاخص­های تنوع و تحلیل تناظری (CA) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: درمجموع، 791 جدایة قارچی اندوفیت از برگ­های سالم (39 درصد)، ساقه­ها (65/35 درصد) و ریشه­ها (16/25 درصد) به دست آمد که به 24 گونة قارچی متعلق به هفت راسته در چهار ردة قارچی طبقه­بندی شدند که شامل Dothideomycetes (Capnodiales و Pleosporales)، Sordariomycetes (Diaporthales و Hypocreales)، Eurotiomycetes (Eurotiales و Chaetothyriales) و Agaricomycetes (Polyporales) بودند. Ascomycota و Basidiomycota به‌ترتیب 2/96 و 8/3 درصد از جدایه‌ها را تشکیل دادند. ساقه و ریشه به‌ترتیب بیشترین و کمترین میزان کل کلونیزاسیون و شاخص­های تنوع قارچ­های اندوفیت را داشتند. همچنین، شاخص­های تنوع اندوفیت­ها در گیلان از سایر استان‌های مورد مطالعه بیشتر بودند. بحث و نتیجه‏گیری: فراوانی و تنوع اندوفیت‌های قارچی در گیاه  C. avellana تأثیرگرفته از عواملی مانند شرایط جغرافیایی، تنوع زیستی و نوع بافت‌اند؛ بنابراین، آگاهی از ویژگی‎های بافت‌های مختلف گیاهی، مکان‌های متعدد نمونه‌برداری و شاخص‌های اکولوژیکی مربوط به آنها، به درک علت وجود تنوع زیستی بالا در جمعیت قارچ‎های اندوفیت مربوط به یک گونة گیاهی خاص کمک می‌کند.
    کلید واژگان
    تنوع زیستی
    Corylus avellana
    اندوفیت‌ها
    توزیع قارچ
    بافت‌های داخلی
    اکولوژی و سیستماتیک میکروارگانیسم ها

    شماره نشریه
    40
    تاریخ نشر
    2021-12-22
    1400-10-01
    ناشر
    دانشگاه اصفهان
    University of Isfahan
    سازمان پدید آورنده
    دانشجوی دکتری گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه زابل
    دانشیار گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه زابل
    استادیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

    شاپا
    2322-5173
    2322-5181
    URI
    https://dx.doi.org/10.22108/bjm.2021.125722.1345
    https://bjm.ui.ac.ir/article_25465.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1012735

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب