خاصیت ضدمیکروبی عصارههای پنج گونه گلسنگ روی Fusarium oxysporum و Ralstonia solanacearum عوامل پوسیدگی سیبزمینی
(ندگان)پدیدآور
هوشیار, فریدجمشیدی, سلیمانسهرابی, محمدنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استفاده از خاصیت ضدمیکروبی گلسنگها میتواند از جمله روشهای همگام با طبیعت و کمخطر در مدیریت بیماریهای گیاهی باشد. در این پژوهش، فعالیت ضدمیکروبی عصارههای استونی، متانولی و کلروفرمی پنج گونه گلسنگ بومی شامل Ramalina capitaat، Xanthoparmelia stenophylla، Umbilicaria cylindrica و Rhizoplaca crysoleuca شناسایی شد. گونه Anamylopsora pulcherrima جمعآوری شده از ارتفاعات مشگینشهر و داران جلفا علیه قارچ Fusarium oxysporum و باکتری Ralstonia solanacearum عوامل پوسیدگی سیبزمینی در شرایط آزمایشگاه به روش دیسکگذاری و حداقل غلظت بازدارنده و کشنده و نیز شرایط شبیهسازی شده انبار مورد بررسی قرار گرفت. دیسک حاوی حلال خنثی دیمتیلسولفوکساید به عنوان شاهد منفی و دیسک حاوی بنومیل 2/0% و دیسک آنتیبیوگرام جنتامایسین به عنوان شاهدان مثبت به ترتیب برای قارچ و باکتری در نظر گرفته شد. عصاره گلسنگهای مورد بررسی روی قارچ مذکور تأثیری نداشتند، در حالی که عصاره کلروفورمی گلسنگ R. capitata فعالیت ضدباکتریایی قابل توجهی روی باکتری مذکور نشان دادند. عصاره گلسنگهای R. chrysoleuca و R. capitata بازدارندهتر و کشندهتر از بقیه علیه باکتری بودند. بررسی انباری با آغشته کردن غدههای سیبزمینی با عصارههای منتخب گلسنگی بعد از مایهزنی با باکتری بیماریزا نشان داد که بیش از 80% عصارهها خاصیت پیشگیری کننده داشتند. عصارههای گلسنگی مورد بررسی میتواند به عنوان یک فرآورده بیولوژیکی جایگزین فرآوردههای شیمیایی مدنظر قرار گیرد.
کلید واژگان
آنتیمیکروبیال حداقل غلظت بازدارنده
حداقل غلظت کشنده
کنترل طبیعی
مهار زیستی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2016-02-201394-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانهIslamic Azad University, Miyaneh Branch
سازمان پدید آورنده
مدرس مرکز گرمی دانشگاه پیام نور گرمی، ایران نشانی الکترونیک : houshyar.farid@gmail.comباشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد میانه دانشگاه آزاد اسلامی میانه، ایران
استادیار پژوهشکده زیست فناوری سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تهران، ایران
شاپا
2423-79572423-7965




