اثر کود نیتروژنه و تاریخ کاشت بر شیوع کرم ساقهخوار، بیماری بلاست و عملکرد در کشت مجدد چند رقم برنج در منطقه آمل
(ندگان)پدیدآور
فلاح, الهیارعمواقلی طبری, مهردادرنجبر, عبدالرضانوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور تعیین اثر تاریخ کاشت و کود نیتروژنه بر میزان آلودگی بوتههای برنج به کرم ساقهخوار، بیماری بلاست و عملکرد در کشت مجدد برنج ارقام کوهسار، بینام، طارم هاشمی و طارم محلی، دو آزمایش جداگانه طی سالهای زراعی 1394 و 1395 بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در شهرستان آمل اجرا شد. آزمایش اول اثر نیتروژن  با مقادیر 30، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار و رقم بود و آزمایش دوم اثر تاریخ کاشت شامل 2، 12 و 22 مرداد و رقم بر میزان آلودگی کرم ساقهخوار، بیماری بلاست و عملکرد برنج بود. میزان آلودگی کرم ساقهخوار برای رقم کوهسار معادل 18% ولی برای ارقام بینام، طارم هاشمی و طارم محلی بین 12- 6% بود. با افزایش مصرف نیتروژن میزان آلودگی کرم ساقهخوار در مرحله رویشی و در مرحله خوشهدهی افزایش معنیداری داشت. میزان بیماری بلاست گردن خوشه در رقم کوهسار 21 تا 43% و مقدار آن در رقم بینام 4% بود. با افزایش مصرف نیتروژن،میزان عملکرد محصول روند افزایشی و معنیدار داشت ولی با مصرف 90 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه، میزان آلودگی به کرم ساقهخوار افزایش یافت. تفاوت معنیداری از نظر میزان درصد آلودگی بلاست گردن خوشه بین ارقام مشاهده نشد. درصد آلودگی کرم ساقهخوار و بیماری بلاست در تاریخ کاشت اول بیشتر بود. بلاست گردن خوشه در رقم کوهسار در هر سه تاریخ کاشت بیشتر از ارقام بومی بود. برای حصول عملکرد مطلوب و خسارت کمتر شیوع آفت و بیماری در کشت مجدد برنج، تاریخ کاشت 12 مرداد و میزان نیتروژن 60 کیلوگرم در هکتار برای رقم بینام پیشنهاد میشود.
کلید واژگان
دیرکاشتزودکاشت
کود ازت
نشاکاری مجدد
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانهIslamic Azad University, Miyaneh Branch
سازمان پدید آورنده
استادیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آمل، ایرانمؤسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آمل، ایران
مؤسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آمل، ایران
شاپا
2423-79572423-7965




