| dc.contributor.author | نوش کام, احمد | fa_IR |
| dc.contributor.author | مجنون حسینی, ناصر | fa_IR |
| dc.contributor.author | هادیان, جواد | fa_IR |
| dc.contributor.author | جهانسوز, محمد رضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | خاوازی, کاظم | fa_IR |
| dc.contributor.author | صالح نیا, علی نظر | fa_IR |
| dc.contributor.author | هدایت پور, سمیرا | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-09T10:34:34Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-30T10:34:34Z | |
| dc.date.available | 1399-07-09T10:34:34Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-30T10:34:34Z | |
| dc.date.issued | 2015-12-22 | en_US |
| dc.date.issued | 1394-10-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2014-12-19 | en_US |
| dc.date.submitted | 1393-09-28 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | نوش کام, احمد, مجنون حسینی, ناصر, هادیان, جواد, جهانسوز, محمد رضا, خاوازی, کاظم, صالح نیا, علی نظر, هدایت پور, سمیرا. (1394). بررسی اثر کودهای زیستی و شیمیایی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی مرزه خوزستانی(Satureja khuzistanica Jamzad). مجله تولید گیاهان زراعی, 8(4), 87-103. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2008-739X | |
| dc.identifier.issn | 2008-7403 | |
| dc.identifier.uri | http://ejcp.gau.ac.ir/article_2741.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/384401 | |
| dc.description.abstract | سابقه و هدف : مرزه خوزستانی یک گیاه دارویی با ارزش و بومی بوده که در جنوب غرب ایران به صورت وحشی رشد می کنند و غنی از ترکیبات فنولی کارواکرول در اسانس بوده و به همین جهت از فعالیت بیولوژیکی قابل توجهی برخوردار می باشد. مرزه خوزستانی به عنوان گیاه دارویی جدید در ایران مطرح است و تحقیقات اندکی روی این گیاه انجام شده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی واکنش گیاه دارویی مرزه خوزستانی به کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی انجام شد.<br />مواد و روش ها : آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در شرایط مزرعه در شمال استان خوزستان( اندیمشک) در سال زراعی 92-1391 انجام شد. فاکتور اول شامل کودهای زیستی در چهار سطح(عدم تلقیح، قارچ میکوریزا، مخلوط سه جنس باکتری ازتوباکتر، سودوموناس و آزوسپریلوم، مخلوط قارچ میکوریزا و سه جنس باکتری) و فاکتور دوم شامل کود شیمیایی نیتروژن و فسفر در سه سطح(0، 30-50 و 60-100 کیلوگرم در هکتار N-P) بود. صفات اندازه گیری شده شامل : وزن خشک، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، نسبت برگ به ساقه، درصد و عملکرد اسانس و ترکیبات اسانس بودند. درصد اسانس به روش تقطیر با آب با دستگاه کلونجر، مقدار ترکیبات اسانس با دستگاه کروماتوگرافی گازی(GC) و نوع ترکیبات اسانس با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی(GC-MS) اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل دادهها با نرم افزار SAS(9.1) و مقایسه میانگین تیمارها نیز با آزمون LSD در سطح احتمال 05/0 درصد انجام شد.<br />یافته ها : نتایج نشان داد که اثر کود زیستی، کود شیمیایی و اثر متقابل کود زیستی و شیمیایی بر وزن خشک و عملکرد اسانس مرزه معنی دار گردید ولی بر اجزای اسانس معنی دار نشد. همچنین اثر کود شیمیایی بر درصد اسانس معنی دار بود. تیمار مخلوط قارچ+باکتری دارای بالاترین وزن خشک(4/8 گرم در بوته)و تیمار شاهد (سطح صفر کود شیمیایی + عدم تلقیح) دارای کمترین وزن خشک(05/4 گرم در بوته) بودند. سطح اول کود شیمیایی(30-50 کیلوگرم در هکتار N-P) دارای بالاترین درصد اسانس(58/2 درصد) و عملکرد اسانس(25/0 گرم در بوته) و سطح دوم کود شیمیایی(60-100 کیلوگرم در هکتار N-P) دارای کمترین درصداسانس(76/1درصد)و عملکرد اسانس (1/0 گرم در بوته) بود.<br />نتیجه گیری : به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که عکس العمل گیاه به کاربرد قارچ میکوریزا مثبت بود و بیشترین وزن خشک بوته در گلدان حاوی تیمار قارچ میکوریزا مشاهده گردید. کاربرد کود شیمیایی N-P تا مقدار 30-50 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش درصد اسانس، وزن خشک بوته و در نهایت افزایش عملکرد اسانس شد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 481 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله تولید گیاهان زراعی | fa_IR |
| dc.subject | درصد اسانس | fa_IR |
| dc.subject | عملکرد اسانس | fa_IR |
| dc.subject | مرزه خوزستانی | fa_IR |
| dc.subject | ترکیبات اسانس | fa_IR |
| dc.subject | زراعت ارگانیک | fa_IR |
| dc.title | بررسی اثر کودهای زیستی و شیمیایی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی مرزه خوزستانی(Satureja khuzistanica Jamzad) | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه تهران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه تهران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه شهید بهشتی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه تهران | fa_IR |
| dc.contributor.department | موسسه آب و خاک کرج | fa_IR |
| dc.contributor.department | داروسازی خرمان لرستان | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه شهید چمران اهواز | fa_IR |
| dc.citation.volume | 8 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 87 | |
| dc.citation.epage | 103 | |