| dc.contributor.author | سیدان, سیدمحسن | fa_IR |
| dc.contributor.author | قدمی فیروزآبادی, علی | fa_IR |
| dc.contributor.author | دهقانی سانیج, حسین | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-09T08:56:41Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-30T08:56:41Z | |
| dc.date.available | 1399-07-09T08:56:41Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-30T08:56:41Z | |
| dc.date.issued | 2018-10-23 | en_US |
| dc.date.issued | 1397-08-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2017-10-27 | en_US |
| dc.date.submitted | 1396-08-05 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | سیدان, سیدمحسن, قدمی فیروزآبادی, علی, دهقانی سانیج, حسین. (1397). بررسی عوامل موثر بر ارتقا بهرهوری آب محصولات زراعی در استان همدان. نشریه آبیاری و زهکشی ایران, 12(4), 775-787. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2008-7942 | |
| dc.identifier.issn | 2676-6884 | |
| dc.identifier.uri | http://idj.iaid.ir/article_79354.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/351616 | |
| dc.description.abstract | با توجه به بحران آب در کشور و بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی، لزوم استفاده بهینه از منابع آب در این بخش ضروری بهنظر می رسد. بنابراین انجام پژوهشهای اقتصادی در زمینه تحلیل و تعیین بهرهوری عوامل تولید و تخصیص بهینه آنها در زیر بخشهای مختلف کشاورزی لازم است. هدف از این تحقیق، تعیین و ارزیابی میزان بهرهوری آب برای هر یک از محصولات عمده زراعی و ارایه راهکارهایی برای ارتقا وضعیت فعلی آن است. اطلاعات مورد نیاز در این تحقیق به صورت دادههای مقطعی از کشاورزان منطقه و با روش نمونهگیری تصادفی بهوسیله تکمیل پرسشنامه و مصاحبه با کشاورزان جمعآوری شد. متناسب با هدف تحقیق از شاخص بهرهوری فیزیکی آب، CPD استفاده شد. به منظور شناسایی و استخراج ابعاد بهرهوری آب از روش تحلیـل عـاملی اکتشـافی و تاییدی استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد، که هفت عامل شامل فنی و مدیریتی، زراعی، فیزیکی، نهادی، بازار، فردی و اجتماعی بهعنوان ابعاد مهم بهرهوری آب، در قالب 45 موضوع قابل بیان است. این عوامل 97/78 درصد از واریانس کل بهرهوری آب را در مزارع کشاورزی استان همدان تبیین میکند. از میان این عوامل مولفه فنی، مدیریتی و زراعی مهمترین عامل شناخته شد. به نحوی که عامل اول و دوم بهترتیب 67/16 و 92/15 درصد از کل واریانس بهرهوری آب را به خود اختصاص داد. ایجاد رابطـهی رگرسـیونی بین عوامل تاثیرگذار و میزان بهرهوری نشان داد، یک واحد تغییر در انحراف معیار عوامل مدیریتی، فنی و زراعی باعـث مـیشـود انحـراف معیـار میزان بهرهوری آب بهترتیـب بـه انـدازهی 435/0 و 342/0 تغییر پیدا کند. که حاکی از بیشترین تاثیر این دو عامل بر میزان افزایش بهرهوری است. | fa_IR |
| dc.format.extent | 824 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | انجمن آبیاری و زهکشی ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | نشریه آبیاری و زهکشی ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Irrigation & Drainage | en_US |
| dc.subject | بهرهوری آب | fa_IR |
| dc.subject | تحلیل عاملی | fa_IR |
| dc.subject | رگرسیون | fa_IR |
| dc.subject | مدیریتی | fa_IR |
| dc.title | بررسی عوامل موثر بر ارتقا بهرهوری آب محصولات زراعی در استان همدان | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار پژوهش بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشیار پژوهشی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 12 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 775 | |
| dc.citation.epage | 787 | |