| dc.contributor.author | سفیدکن, فاطمه | fa_IR |
| dc.contributor.author | کلوندی, رمضان | fa_IR |
| dc.contributor.author | میرزا, مهدی | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-09T07:43:56Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-30T07:43:56Z | |
| dc.date.available | 1399-07-09T07:43:56Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-30T07:43:56Z | |
| dc.date.issued | 2003-10-23 | en_US |
| dc.date.issued | 1382-08-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2003-09-09 | en_US |
| dc.date.submitted | 1382-06-18 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | سفیدکن, فاطمه, کلوندی, رمضان, میرزا, مهدی. (1382). بررسی تغییرات ترکیب شیمیایی اسانس Nepeta heliotropifolia در مراحل مختلف رشد. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران, 19(3), 255-267. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1735-0905 | |
| dc.identifier.issn | 2383-1243 | |
| dc.identifier.uri | https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_115389.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/327703 | |
| dc.description.abstract | جنس نپتا در ایران دارای 67 گونه گیاه علفی است که اغلب آنها انحصاری ایران هستند. یکی از این گونه های انحصاری و معطر <em>Nepeta heliotropifolia</em> است که در این تحقیق در سه مرحله مختلف رشد از نظر کمیت و کیفیت اسانس مورد بررسی قرار گرفته است.<br /> اندامهای هوایی گیاه در مرحله قبل از گلدهی (برگدهی کامل، اواسط اردیبهشت)، مرحله رویشی (تشکیل غنچه، اواخر اردیبهشت) و مرحله گلدهی کامل (اوایل خرداد) از استان همدان جمع آوری گردیده و پس از خشک شدن در سایه، به روش تقطیر با آب (hydro-distillation) مورد اسانس گیری قرار گرفت. جهت تعیین میزان بازده اسانسها بر حسب وزن گیاه خشک،درصد رطوبت هر نمونه محاسبه گردید. به این ترتیب بازده اسانس برای سه مرحله رویشی فوق به ترتیب 0.75%، 0.63% و 0.4% بدست آمد. بنابراین میزان اسانس <em>Nepeta heliotropifolia</em>در طی دوره رشد از مرحله رویشی به مرحله گلدهی کامل کاهش می یابد.<br /> جهت شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها، از آنها طیف های GC و GC/MS تهیه شد و بعد با مطالعه طیف های جرمی و محاسبه شاخصهای بازداری ترکیبهای، در مجموع 36 ترکیب مختلف در اسانسها شناسایی شد. عمده ترین ترکیب موجود در اسانس در مرحله قبل از گلدهی لیمونن (40.1%) بوده که در مسیر رشد گیاه سیری نزولی داشته است. بتا- پینن دومین ترکیب عمده اسانس در مرحله قبل از گلدهی (11.1%) بوده که در زمان تشکیل غنچه به میزان دو برابر افزایش یافته و دوباره در زمان گلدهی کامل کاهش یافته است. سایر ترکیبهای اصلی اسانس سابینن، 1و8-سینئول، بتا- کاریوفیلن، (Z)-بتا- فارنزن، گاما- مورولن و بی سیکلو جرماکرن بوده اند که در طی دوران رشد میزان آنها تغییر کرده است. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور | fa_IR |
| dc.publisher | Research Institute of Forests and Rangelands | en_US |
| dc.relation.ispartof | تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research | en_US |
| dc.subject | Nepeta heliotropifolia | fa_IR |
| dc.subject | تغییرات اسانس | fa_IR |
| dc.subject | لیمونن | fa_IR |
| dc.subject | بتا- پینن | fa_IR |
| dc.subject | بتا- کاریوفیلن | fa_IR |
| dc.title | بررسی تغییرات ترکیب شیمیایی اسانس Nepeta heliotropifolia در مراحل مختلف رشد | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع | fa_IR |
| dc.contributor.department | عضو هیات علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی استان همدان | fa_IR |
| dc.contributor.department | عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع | fa_IR |
| dc.citation.volume | 19 | |
| dc.citation.issue | 3 | |
| dc.citation.spage | 255 | |
| dc.citation.epage | 267 | |