| dc.contributor.author | خیری, عزیزاله | fa_IR |
| dc.contributor.author | توری, هانیه | fa_IR |
| dc.contributor.author | مرتضوی, نجم الدین | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-09T07:41:05Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-30T07:41:05Z | |
| dc.date.available | 1399-07-09T07:41:05Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-30T07:41:05Z | |
| dc.date.issued | 2017-06-22 | en_US |
| dc.date.issued | 1396-04-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2016-06-11 | en_US |
| dc.date.submitted | 1395-03-22 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | خیری, عزیزاله, توری, هانیه, مرتضوی, نجم الدین. (1396). تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران, 33(2), 268-280. doi: 10.22092/ijmapr.2017.106481.1783 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1735-0905 | |
| dc.identifier.issn | 2383-1243 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22092/ijmapr.2017.106481.1783 | |
| dc.identifier.uri | https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_111469.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/326809 | |
| dc.description.abstract | نعناع فلفلی با نام علمی <em>Mentha piperita </em>L. از خانواده نعناعیان، یکی از گیاهان دارویی پرمصرف است که علاوهبر آثار درمانی بهعنوان طعمدهنده در تولید محصولات غذایی و دارویی مختلف بکار میرود. کمّیت و کیفیت مواد مؤثره گیاهان دارویی علاوهبر ژنوتیپ، تحت تأثیر عوامل محیطی نیز قرار میگیرد. از اینرو بهمنظور بررسی اثرات تنش خشکی و جاسمونیک اسید بر روی کمّیت و کیفیت نعناع فلفلی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال 1394 در دانشگاه زنجان اجرا شد. سطوح آبیاری در سه سطح (50، 75 و 100 (شاهد) درصد ظرفیت زراعی) بهعنوان فاکتور اصلی و غلظت جاسمونیک اسید در سه سطح (صفر، 50 و 100 میلیگرم بر لیتر) بهعنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. برای تکثیر از ریزومهای گیاه استفاده گردید. نمونهها در مرحله گلدهی جمعآوری و پس از خشک شدن در سایه، به روش تقطیر با آب، اسانس گیاه استخراج شد و شناسایی ترکیبهای اسانس به کمک دستگاه GC و GC/MS انجام گردید. نتایج نشان داد که بیشترین میزان ارتفاع، وزن تر و خشک، کلروفیل کل و محتوای نسبی آب برگ در تیمار شاهد با کاربرد 100 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید بدست آمد. همچنین بیشترین میزان آنزیم پراکسیداز در تنش خشکی 50% ظرفیت زراعی با کاربرد 100 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید حاصل شد. همچنین بیشترین درصد اسانس در تنش خشکی 75% ظرفیت زراعی با کاربرد 50 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید بدست آمد. ترکیبهای اصلی شناسایی شده اسانس شامل منتول، منتون، 8،1-سینئول، سیکلوهگزانول و متیل استات بودند که بیشترین مقادیر منتول، منتون و 8،1-سینئول در تیمار 100 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید و بیشترین مقدار سیکلوهگزانول در تیمار 50 میلیگرم بر لیتر جاسمونیک اسید بدست آمد. اما با کاربرد جاسمونیک اسید میزان متیل استات از 7.24% در تیمار شاهد به 0.56% در تیمار 100 میلیگرم بر لیتر کاهش یافت. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور | fa_IR |
| dc.publisher | Research Institute of Forests and Rangelands | en_US |
| dc.relation.ispartof | تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22092/ijmapr.2017.106481.1783 | |
| dc.subject | الیسیتور | fa_IR |
| dc.subject | کم آبیاری | fa_IR |
| dc.subject | کروماتوگرافی گازی | fa_IR |
| dc.subject | درصد اسانس | fa_IR |
| dc.subject | نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) | fa_IR |
| dc.title | تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار، بخش گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشآموخته کارشناسی ارشد، بخش گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 33 | |
| dc.citation.issue | 2 | |
| dc.citation.spage | 268 | |
| dc.citation.epage | 280 | |