نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorعلیپور, آرزوfa_IR
dc.contributor.authorرهایی, سمیهfa_IR
dc.contributor.authorرجایی لیتکوهی, هاجرfa_IR
dc.contributor.authorقنبری حسن کیاده, سعیدfa_IR
dc.date.accessioned1400-12-14T10:14:40Zfa_IR
dc.date.accessioned2022-03-05T10:14:45Z
dc.date.available1400-12-14T10:14:40Zfa_IR
dc.date.available2022-03-05T10:14:45Z
dc.date.issued2021-12-01en_US
dc.date.issued1400-09-10fa_IR
dc.identifier.citationعلیپور, آرزو, رهایی, سمیه, رجایی لیتکوهی, هاجر, قنبری حسن کیاده, سعید. (1400). مقایسه‌ فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس‌های مختلف گیاهی در شرایط آزمایشگاهی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند, 28(4), 322-334. doi: 10.32592/JBirjandUnivMedSci.2021.28.4.101fa_IR
dc.identifier.issn16072197
dc.identifier.issn2423-6152
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.32592/JBirjandUnivMedSci.2021.28.4.101
dc.identifier.urihttp://journal.bums.ac.ir/article-1-3038-fa.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/868282
dc.description.abstractزمینه و هدف: اسانس­ های گیاهی به دلیل داشتن مقادیر فراوان از ترکیبات زیست فعال دارای فعالیت­ های بیولوژیکی ضدمیکروبی و آنتی­ اکسیدانی هستند که آن­ها را به گزینه­ای مناسب جهت استفاده در صنایع غذایی و دارویی تبدیل کرده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی محتوای فنولی کل، مقایسه فعّالیت­ های بیولوژیکی اسانس­ های مختلف گیاه میخک، مریم گلی، مرزه و مرزنجوش در شرایطin vitro  است. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، میزان ترکیبات فنولی کل اسانس­ ها تعیین و ظرفیت آنتی ­اکسیدانی آن­ها (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) سنجیده شد. به منظور شناسایی ترکیبات موجود در اسانس نیز از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی اسانس­ها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) آن­ها به روش ماکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت. اختلاف معنی­دار داده­ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون چند دامنه دانکن تعیین شد. یافته‌ها: بیشترین میزان فنول کل به میزان 2/37± 157/05 میلی­گرم گالیک اسید به ازای گرم ماده خشک برای اسانس مرزنجوش به ثبت رسید. بالاترین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH نیز برای اسانس مرزنجوش به میزان 98/142 درصد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از کروماتوگرافی GC/MS، مونوترپن‌ها بیشترین اجزای اسانس مرزنجوش را تشکیل می­ دهند که بالاترین مقدار آن متعلق به آلفا_ پینن (74/04 درصد) بود. همچنین نتایج فعالیت ضدباکتریایی اسانس­ها نشان داد که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 0/81±44 میلی­ متر متعلق به اسانس مرزنجوش است. کمترین مقدار MIC و MBC به ترتیب در غلظت­ های 0/275 و 0/55 میلی­گرم بر میلی ­لیتر، برای اسانس­های مرزنجوش و مرزه علیه باکتری گرم مثبت Bacillus cereus مشاهده شد. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که اسانس­ های مطالعه شده به خصوص اسانس مرزنجوش دارای فعالیت آنتی­­ اکسیدانی و ضدباکتریایی خوبی علیــه باکتــــری­ ها به ویژه باکتری­ های گرم مثبت بوده­ و می­ توانند به عنوان یک ترکیب ضدباکتریایی مناسب در محصولات غذایی و فرآورده ­های بهداشتی و درمانی مطرح باشند.fa_IR
dc.format.extent749
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherدانشگاه علوم پزشکی بیرجندfa_IR
dc.relation.ispartofمجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجندfa_IR
dc.relation.ispartofJournal of Birjand University of Medical Sciencesen_US
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.32592/JBirjandUnivMedSci.2021.28.4.101
dc.subjectفعالیت ضدباکتریاییfa_IR
dc.subjectآنتی‌اکسیدانیfa_IR
dc.subjectترکیبات زیست فعالfa_IR
dc.subjectاسانسfa_IR
dc.subjectگیاهان داروییfa_IR
dc.titleمقایسه‌ فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس‌های مختلف گیاهی در شرایط آزمایشگاهیfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقاله اصیل پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentگروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایرانfa_IR
dc.citation.volume28
dc.citation.issue4
dc.citation.spage322
dc.citation.epage334


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد