• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
    • دوره 28, شماره 4
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
    • دوره 28, شماره 4
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    مقایسه‌ فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس‌های مختلف گیاهی در شرایط آزمایشگاهی

    (ندگان)پدیدآور
    علیپور, آرزورهایی, سمیهرجایی لیتکوهی, هاجرقنبری حسن کیاده, سعید
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    749.5کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    مقاله اصیل پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    زمینه و هدف: اسانس­ های گیاهی به دلیل داشتن مقادیر فراوان از ترکیبات زیست فعال دارای فعالیت­ های بیولوژیکی ضدمیکروبی و آنتی­ اکسیدانی هستند که آن­ها را به گزینه­ای مناسب جهت استفاده در صنایع غذایی و دارویی تبدیل کرده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی محتوای فنولی کل، مقایسه فعّالیت­ های بیولوژیکی اسانس­ های مختلف گیاه میخک، مریم گلی، مرزه و مرزنجوش در شرایطin vitro  است. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، میزان ترکیبات فنولی کل اسانس­ ها تعیین و ظرفیت آنتی ­اکسیدانی آن­ها (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) سنجیده شد. به منظور شناسایی ترکیبات موجود در اسانس نیز از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی اسانس­ها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) آن­ها به روش ماکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت. اختلاف معنی­دار داده­ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون چند دامنه دانکن تعیین شد. یافته‌ها: بیشترین میزان فنول کل به میزان 2/37± 157/05 میلی­گرم گالیک اسید به ازای گرم ماده خشک برای اسانس مرزنجوش به ثبت رسید. بالاترین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH نیز برای اسانس مرزنجوش به میزان 98/142 درصد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از کروماتوگرافی GC/MS، مونوترپن‌ها بیشترین اجزای اسانس مرزنجوش را تشکیل می­ دهند که بالاترین مقدار آن متعلق به آلفا_ پینن (74/04 درصد) بود. همچنین نتایج فعالیت ضدباکتریایی اسانس­ها نشان داد که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 0/81±44 میلی­ متر متعلق به اسانس مرزنجوش است. کمترین مقدار MIC و MBC به ترتیب در غلظت­ های 0/275 و 0/55 میلی­گرم بر میلی ­لیتر، برای اسانس­های مرزنجوش و مرزه علیه باکتری گرم مثبت Bacillus cereus مشاهده شد. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که اسانس­ های مطالعه شده به خصوص اسانس مرزنجوش دارای فعالیت آنتی­­ اکسیدانی و ضدباکتریایی خوبی علیــه باکتــــری­ ها به ویژه باکتری­ های گرم مثبت بوده­ و می­ توانند به عنوان یک ترکیب ضدباکتریایی مناسب در محصولات غذایی و فرآورده ­های بهداشتی و درمانی مطرح باشند.
    کلید واژگان
    فعالیت ضدباکتریایی
    آنتی‌اکسیدانی
    ترکیبات زیست فعال
    اسانس
    گیاهان دارویی

    شماره نشریه
    4
    تاریخ نشر
    2021-12-01
    1400-09-10
    ناشر
    دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
    سازمان پدید آورنده
    گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
    گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
    گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
    گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران

    شاپا
    16072197
    2423-6152
    URI
    https://dx.doi.org/10.32592/JBirjandUnivMedSci.2021.28.4.101
    http://journal.bums.ac.ir/article-1-3038-fa.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/868282

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب