| dc.contributor.author | محمودی سورستانی, محمد | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1400-03-19T21:50:01Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2021-06-09T21:50:01Z | |
| dc.date.available | 1400-03-19T21:50:01Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2021-06-09T21:50:01Z | |
| dc.date.issued | 2018-02-20 | en_US |
| dc.date.issued | 1396-12-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2017-04-16 | en_US |
| dc.date.submitted | 1396-01-27 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | محمودی سورستانی, محمد. (1396). ارزیابی کمی و کیفی اسانس دو اکوتایپ نعناع دشتی (Mentha spicata L.) در زمانهای مختلف برداشت. علوم باغبانی, 31(4), 825-835. doi: 10.22067/jhorts4.v31i4.63776 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v31i4.63776 | |
| dc.identifier.uri | https://jhs.um.ac.ir/article_36373.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/817951 | |
| dc.description.abstract | زمان برداشت گیاهان دارویی در ماههای مختلف سال باعث تغییر تولید ماده مؤثره گیاهان میشوند. در پژوهش حاضر، کمیت و کیفیت دو اکوتایپ نعناع کاشان و شوشتر در پنج زمان مختلف برداشت مورد ارزیابی قرار گرفت. اسانس نمونهها به کمک کلونجر و به مدت سه ساعت استخراج و با دستگاههای گازکروماتوگراف و گازکروماتوگراف متصل به طیفسنج جرمی مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج نشان داد که شرایط دمایی و رطوبتی حاکم بر منطقه در فواصل زمانی برداشت اثر معنیداری روی رشد گیاهان و نهایتا وزن خشک برگ گیاه، میزان و اجزای اسانس دارد. بیشترین وزن خشک برگ نعناع کاشان و شوشتر به ترتیب در برداشتهای سوم و پنجم مشاهده شد ولی برداشت پنجم نعناع شوشتر با برداشت سوم اختلاف معنیداری نداشت. عملکرد تجمعی برگ خشک نعناع کاشان و شوشتر به ترتیب 37/1066 و 79/1199 گرم در متر مربع بود. بیشترین میزان اسانس نعناع کاشان و شوشتر به ترتیب در برداشتهای سوم و دوم ثبت گردید. عملکرد تجمعی اسانس نعناع کاشان و شوشتر به ترتیب 58/27 و 80/21 گرم در متر مربع بود. اجزای اصلی نعناع کاشان و شوشتر شامل کاروُن، لیمونن، سیس دی هیدروکاروُن و ترانس کاریوفیلن بودند. روند تغییرات کاروُن و سیس دی هیدروکاروُن عکس یکدیگر بودند. با این وجود، مقدار کاروُن در تمام برداشتها بیش از 50 درصد بود. در مجموع، با توجه به نتایج بازده و کیفیت اسانس، بهترین زمان برداشت دو اکوتایپ، برداشت دوم و سوم بود ولی با مقایسه بازده اسانس و مقدار کاروُن در اسانس پژوهش حاضر با پژوهشهای قبلی، برداشت دو اکوتایپ در زمانهای برداشت مورد مطالعه توصیه میگردد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 911 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | علوم باغبانی | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v31i4.63776 | |
| dc.subject | زمان برداشت | fa_IR |
| dc.subject | سیس دی هیدروکاروُن | fa_IR |
| dc.subject | کاروُن | fa_IR |
| dc.subject | لیمونن | fa_IR |
| dc.subject | نعناع | fa_IR |
| dc.title | ارزیابی کمی و کیفی اسانس دو اکوتایپ نعناع دشتی (Mentha spicata L.) در زمانهای مختلف برداشت | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه شهید چمران اهواز | fa_IR |
| dc.citation.volume | 31 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 825 | |
| dc.citation.epage | 835 | |