نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorسیه‌چهره, محمدfa_IR
dc.contributor.authorکیانی, غفارfa_IR
dc.contributor.authorکاظمی تبار, سید کمالfa_IR
dc.date.accessioned1402-04-10T13:34:04Zfa_IR
dc.date.accessioned2023-07-01T13:34:04Z
dc.date.available1402-04-10T13:34:04Zfa_IR
dc.date.available2023-07-01T13:34:04Z
dc.date.issued2022-08-23en_US
dc.date.issued1401-06-01fa_IR
dc.date.submitted2022-02-18en_US
dc.date.submitted1400-11-29fa_IR
dc.identifier.citationسیه‌چهره, محمد, کیانی, غفار, کاظمی تبار, سید کمال. (1401). اصلاح موتاسیونی برنج محلی سنگ طارم با استفاده از اتیل متان سولفونات (EMS). دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی, 14(1), 79-86. doi: 10.22084/ppt.2023.24453.2047fa_IR
dc.identifier.issn2476-6321
dc.identifier.issn2476-5651
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22084/ppt.2023.24453.2047
dc.identifier.urihttps://ppt.basu.ac.ir/article_5111.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/997786
dc.description.abstractبرنج غذای اصلی مردم ایران است. ارقام محلی برنج علی‌رغم داشتن کیفیت بالا دارای عملکرد پایین و صفات نامطلوبی چون ارتفاع بلند می‌باشند. اصلاح به روش جهش، یکی از روش‌های مناسب برای ایجاد تغییرات ژنتیکی و اصلاح صفات زراعی در برنج است. EMS (اتیل متان سولفونات) باعث تغییر نقطه‌ای در توالی DNA می‌شود و تغییرات کم و نیز پایداری را در مقایسه با پرتوتابی ایجاد می‌کند. در این آزمایش اثر عامل جهش‌زا شیمیایی EMS در سه سطح 17/0، 35/0 و 51/0 درصد روی رقم سنگ طارم در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع ساری موردبررسی قرار گرفت. تنوع صفات زراعی نظیر ارتفاع، تعداد پنجه، طول خوشه و غیره در جمعیت نسل M2 موردبررسی قرار گرفت. درمجموع از 17 ژنوتیپ انتخابی در نسل M2، 8 جهش یافته برتر از نظر ویژگی‌های زراعی شناسایی شدند. این گیاهان دارای ارتفاع کم‌تر، تعداد دانه پر بیش‌تر و وزن 100 دانه بالاتری نسبت به رقم شاهد سنگ طارم بودند. متوسط ارتفاع در این لاین‌ها 131 سانتی‌متر بوده درحالی‌که مقدار آن در والد (سنگ طارم) برابر 164 سانتی‌متر می‌باشد. سایر فرآیندهای اصلاحی روی ژنوتیپ‌های منتخب در نسل‌های متعاقب بر اساس روش اصلاحی شجره‌ای در جریان می‌باشد.fa_IR
dc.format.extent472
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherدانشگاه بوعلی سیناfa_IR
dc.relation.ispartofدوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22084/ppt.2023.24453.2047
dc.subjectبرنجfa_IR
dc.subjectجهشfa_IR
dc.subjectسنگ طارمfa_IR
dc.subjectصفات زراعیfa_IR
dc.subjectنسل F2fa_IR
dc.subjectاصلاح نباتاتfa_IR
dc.titleاصلاح موتاسیونی برنج محلی سنگ طارم با استفاده از اتیل متان سولفونات (EMS)fa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقاله پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentدانشیار، گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentدانشیار، گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایرانfa_IR
dc.citation.volume14
dc.citation.issue1
dc.citation.spage79
dc.citation.epage86
nlai.contributor.orcid0000-0002-0928-9416


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد