نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorخدابنده, مهساfa_IR
dc.contributor.authorعزیزی, مجیدfa_IR
dc.contributor.authorبالندری, احمدfa_IR
dc.contributor.authorآرویی, حسینfa_IR
dc.date.accessioned1402-01-11T01:04:26Zfa_IR
dc.date.accessioned2023-03-31T01:04:27Z
dc.date.available1402-01-11T01:04:26Zfa_IR
dc.date.available2023-03-31T01:04:27Z
dc.date.issued2022-11-22en_US
dc.date.issued1401-09-01fa_IR
dc.date.submitted2016-05-31en_US
dc.date.submitted1395-03-11fa_IR
dc.identifier.citationخدابنده, مهسا, عزیزی, مجید, بالندری, احمد, آرویی, حسین. (1401). ارزیابی برخی ویژگی‌های فیزیکی شانزده ژنوتیپ زرشک بومی ایران. علوم باغبانی, 36(3), 549-562. doi: 10.22067/jhs.2021.58409.0fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2021.58409.0
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_39876.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/944186
dc.description.abstractزرشک‌ها (Berberis spp.) گروه بزرگی از درختچه‌های خاردار همیشه‌سبز یا خزان‌دار متعلق به خانواده زرشک (Berberidaceae) هستند که به دلیل کاربردهای متعدد از قبیل مصارف خوراکی، خواص دارویی اندام‌های مختلف آن‌ها در پزشکی و همچنین به عنوان گیاهان زینتی از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. گونه‌های زرشک با توجه به تنوع زیادی که دارند، یکی از ذخایر توارثی گیاهی ارزشمند کشورمان محسوب می‌شوند. یکی از اقدامات اولیه در مورد به‌نژادی و بهبود کیفی محصول زرشک بی‌دانه، شناسایی و جمع‌آوری انواع ژنوتیپ­های وحشی بی­دانه و دانه­دار زرشک‌ می‌باشد. ‌در پژوهش حاضر شانزده ژنوتیپ زرشک بومی ایران (زرشک بی‌دانه و پانزده ژنوتیپ دانه‌دار) از لحاظ برخی خصوصیات فیزیکی ارزیابی گردید. دامنه مقادیر این صفات شامل طول خوشه (29/6 - 67/1 سانتی­متر)، تعداد حبه در خوشه (90/23- 67/4 عدد)، طول حبه (87/11- 66/7 میلی­متر)، قطر حبه (39/7- 74/4 میلی­متر)، تعداد بذور سالم (73/1- 0 عدد)، تعداد بذور سقط شده (27/3- 0 عدد) در حبه، وزن صد حبه تازه (72/30- 89/10 گرم) و خشک (00/10- 32/3 گرم)، درصد گوشت (17/98- 93/51 درصد) و درصد بذور (07/48- 50/1 درصد)، درصد آّب‌میوه (87/71- 22/51 درصد)، درصد رطوبت (84/11- 20/8 درصد) و شاخص‌های رنگ L (13/38- 83/22)، a (76/37- 31/2) و b (52/21- 23/3-) تعیین شد. رنگ میوه ژنوتیپ‌های زرشک مورد بررسی بسیار متنوع و از رنگ نارنجی تا قهوه‌ای و آبی تیره متغیر بودند. ژنوتیپ 2-5 بیشترین شباهت را از لحاظ ویژگی‌های فیزیکی به زرشک بی‌دانه داشت. در مجموع می‌توان اظهار نمود که ژنوتیپ‌های زرشک مورد بررسی از نظر خصوصیات میوه (رنگ، ابعاد حبه، درصد گوشت و بذر و غیره) تنوع قابل توجهی داشته و مواد ژنتیکی ارزشمندی جهت پژوهش‌های به‌نژادی آینده در زمینه بهبود خصوصیات کمی و کیفی ریزمیوه زرشک می‌باشند.fa_IR
dc.format.extent1681
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2021.58409.0
dc.subjectتنوع زرشکfa_IR
dc.subjectدرختچه داروییfa_IR
dc.subjectریزمیوهfa_IR
dc.subjectزرشک بی‌دانهfa_IR
dc.subjectزرشک دانه‌دارfa_IR
dc.subjectگیاهان داروییfa_IR
dc.titleارزیابی برخی ویژگی‌های فیزیکی شانزده ژنوتیپ زرشک بومی ایرانfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدانشگاه فردوسی مشهدfa_IR
dc.contributor.departmentدانشگاه فردوسی مشهدfa_IR
dc.contributor.departmentگروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی مشهدfa_IR
dc.contributor.departmentدانشگاه فردوسی مشهدfa_IR
dc.citation.volume36
dc.citation.issue3
dc.citation.spage549
dc.citation.epage562
nlai.contributor.orcid0000-0002-0507-0441
nlai.contributor.orcid0000000254938200


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد