نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorالسادات شاه زیدی, زینبfa_IR
dc.contributor.authorحسامی تکلو, سعیدfa_IR
dc.contributor.authorامجد, لیلاfa_IR
dc.contributor.authorزالی, حکیمهfa_IR
dc.contributor.authorایرانبخش, علیرضاfa_IR
dc.date.accessioned1402-01-11T00:25:54Zfa_IR
dc.date.accessioned2023-03-31T00:26:23Z
dc.date.available1402-01-11T00:25:54Zfa_IR
dc.date.available2023-03-31T00:26:23Z
dc.date.issued2022-05-22en_US
dc.date.issued1401-03-01fa_IR
dc.date.submitted2021-08-01en_US
dc.date.submitted1400-05-10fa_IR
dc.identifier.citationالسادات شاه زیدی, زینب, حسامی تکلو, سعید, امجد, لیلا, زالی, حکیمه, ایرانبخش, علیرضا. (1401). تأثیر اشعه ماورابنفش (UV-C) بر رنگیزه‌های فتوسنتزی و پارامترهای بیوشیمیایی گیاه خرفه (Portulaca oleracea). علوم باغبانی, 36(1), 319-328. doi: 10.22067/jhs.2021.71685.1077fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2021.71685.1077
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_41480.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/944170
dc.description.abstractاشعه ماورا بنفش یک عامل غیرزنده مهم است که می‌تواند تولید متابولیت‌های ثانویه، از جمله ترکیبات آنتی‌اکسیدانی در گیاهان را تحریک کند. تخریب لایه ازن و پیامدهای ناشی از  آن ازجمله تابش مستقیم اشعه ماورای بنفش بر کره زمین و اثرات آن بر گیاهان زراعی و داروئی از جمله مباحثی است که مطالعات بسیار کمی روی آن صورت گرفته است. هدف از این پژوهش تاثیر اشعه ماورا بنفش در سطوح مختلف (UV-C: صفر، 100، 200، 300، 400، 500، 600 و 700 نانومتر) روی فعالیت رنگیزه‌های فتوسنتزی و صفات بیوشیمیایی گیاه خرفه در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بررسی شد. گیاهان به مدت یک هفته، به صورت یک روز در میان و هر بار به مدت 3 دقیقه توسط دو لامپ فلورسانس با طول موج 260 نانومتر در معرض تابش فرابنفش C (در فاصله‌ی 30 سانتی‌متر از منبع نور UV با شدت 27 (وات بر متر مربع) قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئید، فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتی‌اکسیدانی بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که تیمار اشعه ماورا بنفش کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کاروتنوئید گیاه خرفه نسبت به شاهدکاهش یافت؛ اما تیمار  اشعه ماورا بنفش گیاه خرفه باعث افزایش معنی‌دار فنل، فلاونوئید و آنتی‌اکسیدان نسبت به شاهد شد. تاثیر دوزهای مختلف اشعه ماورا بنفش بر فنل و آنتی‌اکسیدان گیاه خرفه نشان داد که بیشترین و کمترین UV-C به‌ترتیب در 700 و 100 نانومتر بود. به طور خلاصه، اعمال تنش نوری فرابنفش به صورت کنترل شده می‌تواند یک استراتژی جایگزین جدید برای افزایش بهره‌وری گیاه دارویی خرفه ارائه دهد. تعدیل نور UV-C در سیستم‌های کشاورزی ابزاری امیدوارکننده برای افزایش تولید محصولات است.fa_IR
dc.format.extent894
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2021.71685.1077
dc.subjectآنتی‌اکسیدانfa_IR
dc.subjectعصارهfa_IR
dc.subjectفلاونوئیدfa_IR
dc.subjectفنلfa_IR
dc.subjectگیاهان داروییfa_IR
dc.titleتأثیر اشعه ماورابنفش (UV-C) بر رنگیزه‌های فتوسنتزی و پارامترهای بیوشیمیایی گیاه خرفه (Portulaca oleracea)fa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentزیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهرانfa_IR
dc.contributor.departmentزیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزیfa_IR
dc.contributor.departmentزیست شناسی، دانشکده ابن سینا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان، اصفهانfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار، مرکز تحقیقات پروتئومیکس، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهرانfa_IR
dc.contributor.departmentزیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهرانfa_IR
dc.citation.volume36
dc.citation.issue1
dc.citation.spage319
dc.citation.epage328


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد