بررسي ميزان نیتریت و نیترات در برخی صيفيجات کشت شده در منطقه بسطام شهرستان شاهرود- ایران
(ندگان)پدیدآور
علیاکبر رودباریمرجان قنبريانالهبخش جاویدمارال افشارینوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: دریافت زیاد نیتریت و نیترات، سلامت انسان را تهدید ميکند. هدف از این مطالعه تعيين ميزان نیتریت و نیترات موجود در برخی صيفيجات کشت شده در منطقه بسطام شاهرود ميباشد.
مواد و روشها: مطالعه در فصل تابستان انجام گردید، پس از تقسیم منطقه، جمعاً 25 نمونه صيفيجات، 15 نمونه خاک و سه نمونه آب، جهت تعيين میزان نیترات و نیتریت طبق دستورالعمل استاندارد (شماره 4106) مورد سنجش قرار گرفت.
نتايج: میانگین کلی میزان نیترات در خیار، گوجه فرنگی، سیبزمینی، بادمجان و پیاز بهترتیب برابر با 2/65±1/850، 4/25±1/642، 5/2±6/48، 5/4±8/14، 1/52±3/791 میلیگرم بر کیلوگرم وزن تر حاصل شد و این میزان در مورد نیتریت بهترتیب برابر با 1/0±23/9، 8/0±2/7، 04/0±52/0، 05/0±9/0، 32/0±3/5 میلیگرم بر کیلوگرم وزن تر بهدست آمد که کلیه مقادیر بهدست آمده کمتر از میزان استاندارد بود. میزان نیترات و نیتریت در خاک بهترتیب 2/562±68/1250 و 2/15±1/98 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خاک گزارش شد. میزان نیترات و نیتریت در آب بهترتیب 2/2±68/5 و 2/0±23/0 میلیگرم در لیترگزارش شد.
نتيجهگيري: با توجه به مصرف بالای سبزیجات و صيفيجات در فصول تابستان و بهار که فصول کوددهی گیاهان و بوتهها نیز ميباشد، توجه هر چه بیشتر مسؤلین و کشاورزان بر فرآیند کشت و کوددهی محصولات کشاورزی و همچنین پایش مکرر میزان نیتریت و نیترات در سبزیجات کشور توصیه ميشود.
تاریخ نشر
2022-09-281401-07-06
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شاهرودسازمان پدید آورنده
- مرکز تحقیقات سلامت محیط و کار، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي شاهرود
- مرکز تحقیقات سلامت محیط و کار، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.
- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.
شاپا
1735-577X2345-3753




