اثرات ناشی از روغنهای حیوانی در مقایسه با روغنهای گیاهی بر هیستوپاتولوژی و آنزیمهای کبدی: مطالعه مداخلهای و تجربی
(ندگان)پدیدآور
یحیایی, بهروزطهماسبی, جعفرمهری, معیننوع مدرک
Textپژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
زبان مدرک
فارسیچکیده
پیشزمینه و هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثرات ناشی از روغنهای حیوانی دنبه و کره در مقایسه با روغنهای کنجد و کلزا بر روی هیستوپاتولوژی و آنزیمهای کبدی بوده است.
مواد و روش کار: این مطالعه مداخلهای و تجربی بر روی 36 سر موش صحرایی بالغ نر و ماده در محدوده وزنی 20±200 گرم انجام شد. گروههای موردبررسی توسط جیره 10 و 20 درصد شامل روغن کنجد، کلزا، دنبه و کره مورد تغذیه قرار گرفتند؛ گروه شاهد بدون استفاده از روغنهای فوق و طبق استاندارد تغذیه شد. در پایان 6 هفته تغییرات وزن، سطوح آنزیمهای کبدی (آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات ترانس آمیناز (AST)، آلانین ترانس آمیناز (ALT)) و هیستوپاتولوژی کبد موردبررسی قرار داده شد.
یافتهها: جیره حاوی 10 درصد دنبه (5/202 گرم)، و 20 درصد کره و کنجد (75/196 گرم) باعث افزایش وزن میشود که در مقایسه کره و کنجد، کنجد باعث افزایش وزن بیشتری گردید (05/0˃p). روغن کره و کنجد در هر دو سطح 10 درصد و 20 درصد در جیرهی غذایی موشهای صحرایی نر و ماده باعث کاهش میزان ALP شده که در مقایسه کره و کنجد میتوان گفت روغن کنجد منجر به کاهش بیشتر ALP گردید (75/226). روغن کلزا و دنبه در هر دو سطح 10 درصد و 20 درصد باعث افزایش میزان ALP میشود که در مقایسه کلزا و دنبه میتوان گفت روغن کلزا باعث افزایش بیشتر ALP شد (559 میلیگرم). در جیره حاوی 10 درصد دنبه (75/114 میلیگرم) و در 20 درصد کلزا (5/139 میلیگرم) افزایش بیشتر ALT دیده شد. روغنهای گیاهی کنجد و کلزا و روغنهای کره و دنبه در جیرهی غذایی در سطح 10 و 20 درصد منجر به افزایش میزان AST شده که در سطح 10 درصد کره (25/211 میلیگرم) و در سطح 20 درصد کنجد باعث افزایش چشمگیر AST گردید (5/233 میلیگرم).
بحث و نتیجهگیری: روغنهای حیوانی در هر دو سطح چربی باعث افزایش وزن و روغنهای گیاهی باعث کاهش وزن میشوند. روغنهای گیاهی و حیوانی در هر دو سطح چربی باعث افزایش AST و همچنین روغنهای گیاهی و روغن دنبه در هر دو سطح چربی منجر به افزایش ALT میشود. روغنهای کره و کنجد در هر دو سطح باعث کاهش و روغن کلزا و دنبه در هر دو سطح باعث افزایش ALP میشود. بافتشناسی نیز بیشترین تغییرات را به ترتیب در سطح 20 درصد روغنهای کلزا و کنجد و سپس کره نشان داد.
کلید واژگان
آنزیم کبدیموش صحرایی
روغن حیوانی
روغن گیاهی
بافت شناسی
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2021-08-011400-05-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ارومیهسازمان پدید آورنده
استادیار، گروه پزشکی واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران (نویسنده مسئول)استادیار، گروه پزشکی واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران
مربی، گروه پزشکی، مرکز تحقیقات نانوذرات بیولوژیک در پزشکی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران




