وضعیت تغذیهای بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1398
(ندگان)پدیدآور
کاظمی نیا, محسنکریمی, صباخاص شیرزادی, لیلانوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: وضعیت تغذیهای نامناسب یکی از مشکلات شایع در بیماران همودیالیزی میباشد و با افزایش مرگ و میر در این بیماران ارتباط دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیهای بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1398 انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی بر روی 114 بیمار همودیالیزی انجام گرفت. ابزار گردآوری دادهها در این پژوهش فرم اطلاعات جمعیتشناختی و پرسشنامه بسامد خوراک (Food frequency questionnaire; FFQ) بود. این پرسشنامهها در یک مرحله در بخش همودیالیز بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه به کار گرفته شدند. دادهها با استفاده از آزمونهای ناپارامتریک Mann-Whitney، Kruskal-Wallis و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: از مجموع 114 بیمار تحت همودیالیز، 65 نفر (02/57 درصد) مرد و 49 نفر (98/42 درصد) آنها زن بودند. میانگین و انحرافمعیار سن بیماران 98/13±05/58 سال بود. میانه مصرف نان و غلات، گوشت و حبوبات، میوه و سبزیجات، چربی و روغن و لبنیات با افزایش سن بیماران کاهش پیدا کرد (001/0>p). بیمارانی که سهبار در هفته دیالیز میشدند، میانه مصرف نان و غلات، گوشت و حبوبات، لبنیات و میوه و سبزیجات بیشتر (001/0>p)، اما ترشیها و چاشنیهای کمتری نسبت به بیمارانی که دوبار در هفته دیالیز انجام میدادند، مصرف میکردند (001/0>p).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که در بیماران همودیالیزی، میزان مصرف نان و غلات، میوه و سبزیجات، کمتر از مقدار استاندارد و اما میزان مصرف لبنیات، ترشی و چاشنیها بیشتر از مقدار استاندارد میباشد که میتواند مورد توجه سیاستگذاران و متخصصان در این زمینه قرار گیرد.
واژههای کلیدی: وضعیت تغذیه، همودیالیز، کرمانشاه، ایران
کلید واژگان
وضعیت تغذیههمودیالیز
کرمانشاه
ایران
تغذيه
شماره نشریه
8تاریخ نشر
2021-11-011400-08-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجانسازمان پدید آورنده
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاهدانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
شاپا
1735-31652008-7268




